на живо

Намериха донор на Наим Сюлейманоглу

Шампионът претърпял операция на единия бъбрек, според "Хюриет"

Наим Сюлейманоглу вече има подходящ донор за чаканата чернодробна трансплантация. Това съобщава турското издание "Хюриет", цитирано от интернет сайтове в южната ни съседка.

Най-великият щангист за всички времена, спечелил 3 олимпийски, 7 световни и 7 европейски титли, е в стабилно състояние, след като преди повече от седмица беше приет по спешност и поставен в изкуствена кома в истанбулска болница, заради цироза на черния дроб. По-късно той бе изваден от нея.

За негов донор се спряга брат му Мухарем, който от самото начало на лечението е до него в лечебното заведение.

Сюлейманоглу беше подготвен за трансплантация преди дни, но лекарите решиха да изчакат подобрение в общото му състояние. През това време великият щангист имаше проблеми с единия бъбрек.

"Хюриет" съобщава, че той е бил подложен на интервенция за подобряване на функциите на органа.

След нея на родения в българското село Птичар спортист бяха направени всички нужни изследвания, които показаха, че е готов за трансплантация. Човек от листата на донорите също се е оказал подходящ и се очаква съвсем скоро трансплантацията, която би спасила живота на Сюлейманоглу, да бъде извършена.

Състоянието на шампиона се следи детайлно, както от президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, така и от жителите на родното му село и неговите познати в България, които заявиха, че стискат палци Наим да се възстанови скоро.