на живо

Наоми Осака - момичето, което може да победи Серина

Японката го е правила веднъж, а сега има втори шанс на финала на турнир от Големия шлем

Getty Images

Чували ли сте за Наоми Осака? Едва ли тази комбинация от две добре познати имена ви е попадала, ако не сте запален тенис фен. От днес обаче ще чувате по-често за нея. Причината е ясна - 20-годишната (през октомври ще навърши 21 години) японка е на финал на последния за годината турнир от Големия шлем. В спор за една от най-ценните титли в света Осака ще се изправи не срещи кого да е. От другата страна на мрежата ще бъде Серина Уилямс! За нея със сигурност сте чували!

Нека ви разкажем за Наоми. Тя е родена в... Осака, в квартал Чуо. Майка ѝ Таками е японка, баща ѝ Леонард Францис е от Хаити. Двамата се срещат докато учат в Ню Йорк, а след това се местят в Япония, където се раждат двете им дъщери - Наоми и Мари. 

Снимка: Reuters

Когато бъдещата тенис сензация е на 3 години, семейството ѝ се връща в САЩ. За свои дом избират щата Флорида, където и днес живее Наоми. Там са и първите ѝ стъпки на корта. Първият ѝ треньор е баща ѝ, а след това той я поверява в ръцете на Харолд Соломон, в чиято академия тренира.

В момента наставник на японката е Саша Байин. Именно той разкри потенциала на японката, която през 2018 г. носи определението "сензация". 

Снимка: Reuters

Статистиката на Наоми навява, че скоро никой няма да се изненадва от това, че противниците ѝ си тръгват съкрушени от корта. Младата тенисистка е "взимала скалпа" на 6 тенисистки, били номер 1 в ранглистата, в това число и на сегашната водачка в света - Симона Халеп, при това съвсем скоро - през март 2018 г. 

Сега ѝ предстои сблъсък със Серина. Има ли сили крехката японка да се изправи очи в очи с "кака си" и да бие? Не се съмнявайте! Тя вече веднъж го направи - в Маями през март, когато не се поколеба да изхвърли още в първия кръг своя идол в спорта.

"Серина Уилямс е всичко за мен!", разтапя се Осака, когато говори за американката. На корта обаче ситуацията е друга.

Двете са много различни и опитът е най-малкото, за което може да се хванем. Когато Наоми започва професионалната си кариера през септември 2013 г., Серина вече има 17 (!!!) титли от големия шлем в колекцията си. 

В момента американката се опитва да докаже, че има живот в големия спорт след раждането на дете. И на 37 години се справя страхотно с тази задача.

Снимка: Reuters

Наоми пък се радва, че е станала първата японка, която ще играе на финал на турнири от Големия шлем, след като до сега най-голямото ѝ постижение в тях бе осминафинала на Откритото първенство на Австралия.

В Ню Йорк ни очаква сблъсък на два свята! В ръцете на Наоми Осака е създаването на една легенда и една супер нова в тениса.