на живо

Напусна ни Симеон Варчев

Баскетболната легенда си отиде от този свят на 77-годишна възраст, след продължително боледуване

Lap.bg

Черен ден за българския спорт. След кончината на треньора на футболния "Монтана" Никола Спасов, който ни напусна на 61-годишна възраст след като загуби битката с COVID-19, от този свят си отиде и една от легендите на родния баскетбол - Симеон Варчев. Той почина на 77 години, след продължително боледуване.

Симеон Варчев е сред най-именитите треньори не само в баскетбола ни, но и в българския спорт. Треньор №1 на България за 1992 г. в анкетата на вестник "Труд". Треньор №1 на Варна за XX век. В десятката на най-бележитите треньори в българския баскетбол за всички времена.

Снимка: Lap.bg

Варчев е селекционер на мъжкия ни национален отбор по баскетбол в периода 1989-1993 г., като за този период класира "лъвовете" два пъти на европейски първенства. Под негово ръководство България се класира на осмо място на Стария континент през 1991 г. и на 13-о през 1993 г.

Начело на "Черно море" извежда "моряците" до три титли и три купи на България, а под негово ръководство варненци играят още шест финала, в които печелят сребърните медали.

Снимка: Lap.bg

Симеон Варчев е човекът, който открива и развива таланта на единствения българин, играл в НБА - Георги Глушков.

Роден на 7 август 1943 г. в Разград. В продължение на две десетилетия играе баскетбол в различни клубове у нас, завършва ВИФ "Георги Димитров", след което се мести в Ямбол, където открива за голямата играя и самия Глушков. От 1980 г. треньорската му кариера е свързана с варненския баскетбол.

Оттегля се от спорта през 2016 г., след като вече години наред се бореше с тежка форма на заболяването Паркинсон. До последно обаче остана отдаден на любимата игра, а преди по-малко от месец организира тържеството по случай 75-годишния юбилей на друг именит баскетболен треньор от морската ни столица - Венцислав Гечев.

Спортната редакция на bTV изказва съболезнования на близките на Симеон Варчев.