на живо

Наско Сираков: Легитимиран съм от "синята" общност, но не и юридически (ВИДЕО)

Соченият за бъдещ притежател на акциите на "Левски" говори на Могилката

Lap.bg

Голмайстор номер 1 в историята на футболния "Левски" Наско Сираков, който е сочен и за новият притежател на 86,6% от собствеността на клуба, заяви, че ще говори пред медиите, когато прехвърлянето на ценните книги стане факт.

"Искам да честитя на всички българи този светъл празник - Денят на славянската писменост, на просветата и културата, и разбира се, да честитя на всички левскари 106-ата годишнина на клуба, да им пожелая да са живи и здрави. Аз съм легитимиран от цялата "синя" общност, но не съм легитимиран документално и юридически. Когато акциите бъдат тук и са в моите ръце, ще свикам пресконференция, на която ще отговоря на всичките ви въпроси", заяви Сираков.

Снимка: Lap.bg

Бившият футболист получи най-голяма подкрепа в анкетата във "Фейсбук", организирана от доскорошния финансов благодетел на "Левски" Васил Божков. Бизнесменът, който е в Дубай заедно с фактическия собственик на мажоритарния пакет акции Георги Попов, като и двамата имат повдигнати обвинения от страна на българската прокуратура, заяви, че ще прехвърли акциите на Сираков, зад когото застанаха повечето фенски организации на "сините".

Пред bTV Попов заяви, че първо очаква отказ от министър-председателя Бойко Борисов, на когото бяха джиросани акциите преди дни. Той уточни, че ръководството на "Левски" вече е изпратило запитване до премиера, а отказът може да е мълчалив. Според Попов, Сираков може да стане собственик на клуба в края на следващата седмица. 

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули. Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски, въпреки че този акт предизвика разделение сред привържениците.

Снимка: Lap.bg

Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.