на живо

Натискът върху Бекенбауер се засилва

Германия иска да знае купена ли е "Лятната приказка" 2006?

Getty Images/Guliver Photos

Продължават безкрайните коментари и спекулациите, ден след като медиите в Германия гръмнаха с новината за подписан от Франц Бекенбауер мистериозен документ, който представлява предварителен договор между Организационният комитет на световното първенство през 2006 година и  Джак Уорнър президент на КОНКАКАФ / Футболната конфедерация на страните от Северна и Централна Америка и Карибския басейн/. Проблемът в този документ, подписан от председателят на Организационния комитет за СП 2006, Франц Бекенбауер е, че това става на 2 юли 2000г., само четири дни преди датата на която ФИФА обявява Германия за домакин на световните футболни финали през 2006 г. На Джак Уорнър, който междувременно е отстранен от ФИФА доживот, са обещани билети за световното първенство и организирането на приятелски мачове, за които той да получи възможност да продава телевизионните права. Няма доказателства договорът да е влязъл в сила и да е имало плащания в тази посока, тъй като става въпрос за предварително споразумение, но фактът че такъв документ е написан, показва, че най-малкото е имало разсъждения в посока, как да се спечели благоволението на високопоставен функционер във ФИФА, който има глас при определянето на домакинството за световните футболни финали. По-късно се оказва, че Уорнър е гласувал против Германия, но това е отделен казус, който евентуално може да означава, че договорът не е влязъл в сила. Писменият документ обаче е факт, а мотивите да се хаби мастило за него остават повече от съмнителни.

В Германия продължава и разследването на това къде са отишли и на кого са платени онези мистериозни 6, 7 милиона евро, който уж ФИФА получила по- късно за организирането на културна програма свързана със световното първенство в Германия, програма, която между другото не се е състояла.

Днес в онлайн изданието на „Die Welt” продължават спекулациите около други отдавна известни факти, които биват припомняни във връзка с документа подписан от Бекенбауер на 2 юли 2000 година.

Някои приятелски мачове на Байерн Мюнхен в Малта, Тунис и Тайланд отново бяха припомнени във връзка с това, че Бекенбауер по онова време е президент на баварския футболен клуб. Коментарът в тази връзка на Карл Хайнц Румениге, който е председател на УС на Байерн е категоричен. Румениге е цитиран от онлайн-изданието на „Ди Велт” с думите: „Ние сме си получили хонорарите за тези приятелски мачове според тарифите на пазара по онова време”.

Да, обаче, във понеделник полицията е направила обиск в офисите на футболната федерация на Малта и сега не се знае от тези офиси какво ще изскочи. Президентът на малтийската футболна федерация тогава Йозеф Мифсуд, е получил телевизионните права за един от тези приятелски мачове , а той е гласувал за Германия на 6 юли 2000. Английският вестник “The Mail of Sunday” твърди, че притежава документи, които доказвали, че има сключен договор за телевизионни права на мачове на Байерн, който е направен тайно между Мифсуд и Беканбауер през 2000 година. Когато тази история се беше разчула през 2003-та година, самият Бекенбауер ядасано коментира, че с приятелски мачове не се печели домакинство на световно първенство. Сега обаче нещата просто се изваждат отново от скрина и се коментират в контекста на новите разкрития и спекулации от последните дни.

Припомня се и сключен по онова време консултански договор от вече покойният телевизионен магнат Лео Кирх, който е притежавал телевизионните права за Световното по футбол през 2006. Ясно е, че той е имал интерес, то да се проведе в Германия, а не в ЮАР с цел по-високи печалби и Кирх сключва договор с лобииста Елиас Закур, който пък притежава близки контакти с хора, които са имали право на глас на 6 юли 2000г.

„Ди Велт” продължава със спекулациите около сключен  в онези дни договор на германското правителство за доставката на 1200 противотанкови оръдия на Саудитска Арабия. В тази връзка се припомня, че шейх Абдула Халид ал – Дабал е участвал в гласуването на Изпълнителният комитет на ФИФА на 6 юли 2000 г. Също така се припомнят фактите от онова време, че концернът „ Даймлер-Крайслер” е сключил споразумение за дялове със южнокорейският концерн "Хюндай". Един от синовете на основателя на Хюндай също е участник в гласуването, но сигурно това е просто случайност, иронично пише авторът на статията.

Натискът върху Бекенбауер да излезе и да даде публично обяснения за доста от нещата, които са се случили във връзка с кандидатурата на Германия за домакин на световното първенство през 2006 година продължава. За евентуални данъчни разследвания е късничко, защото има изтекла давност, но съмненията и спекулациите заливат медиите ежедневно.

Като се знае обаче какви са били "схемите" по които дълги години е управлявана ФИФА, е ясно, че и Германия е играла по тези „правила”, за да получи домакинството през 2006 година. Става дума за световно първенство, от което чистата печалба след данъци възлиза на 58 милиона евро плюс построените нови стадиони и променената инфраструктура в градовете, в които се провеждаха футболните мачове тогава.

Само наивници могат да си помисляат, че съмнителните работи и документи около кандидатурата за Световното през 2006 година са изолиран случай. Има толкова други световни първенства, домакинствата на които са раздадени по времето, когато са се прилагали "схемите" от ерата на Сеп Блатер във ФИФА!