на живо

НБА се завърна, а играчите нарушиха 40-годишно правило

За коленичилите няма да има санкция

Reuters

Феновете на баскетбола може да си отдъхнат! НБА отново е тук! След 4 месеца без баскетбол отвъд Океана, заради пандемията от коронавирус, най-интригуващото първенство отново привлича милионите си фенове. 

Рестартът на сезона беше поставен с мач между "Юта Джаз" и "Ню Орлианс Пеликанс", на който беше нарушено 40-годишно правило.

Преди срещата баскетболистите, членовете на щабовете и реферите, коленичиха по време на химна в подкрепа на движението "Вlack Lives Matter", което се бори за равноправие между расите. С това те нарушиха разпоредба, датираща от 1980 година, което задължава всички да са прави по време на химна.

Снимка: Reuters

Но последици няма да има, защото това се случи с пълната подкрепа на НБА. От асоциацията казаха, че "уважават единодушното решение на отборите да протестират мирно в името на социална справедливост".

Върху паркета в залата в "Дисни Уърлд" - увеселителния парк, в който всички отбори са изолирани, също беше поставено логото на движението. Играчите пък излязоха да разгряват, облечени с черни фланелки. Публика по трибуните не беше допусната.

Снимка: Reuters

Кампанията "Вlack Lives Matter" беше подета след смъртта на Джордж Флойд по време на задържането му от страна на полицията през май в Минеаполис. Това предизвика масови протести, а редица популярни личности и спортисти изразиха позицията си срещу неравенството, породено от различния цвят на кожата.

След старта на мача първите точки бяха отбелязани от центъра на "Юта Джаз" Руди Гобер, който се оказа първият заразен в лигата, след като се подигра с коронавируса и заради когото шампионатът беше прекратен.

Последните три точки, подпечатали победата на "джазмените" със 106:104 над "Пеликанс", отново бяха негови.

Снимка: Reuters

В друг мач, игран също през нощта, "Лос Анджелис Лейкърс" победи "Лос Анджелис Клипърс" със 103:101. ЛеБрон Джеймс се нагърби с тежката задача да донесе победата на своя тим, след като направи пропуск, а след това при равенство 101:101, 12 секунди преди края, успя да реализира добавка.

Тагове:

НБА Вlack Lives Matter