на живо

Недялко Йорданов: Искам да стисна ръката на Григор (ВИДЕО)

Децата от Хасково искат да учат стихотворението за своя съгражданин в училище

bTV

Часове след, като Григор Димитров постигна победа над Давид Гофен във финалния за годината турнир на АТР в Лондон и се изкачи на трето място в световната ранглиста, Недялко Йорданов изля емоцията си в стихотворение, посветено на българския тенисист.

"То е част от една поредица от стихотворения, които от един месец всяка сутрин пиша и ги публикувам във "Фейсбук". То е римейк на "Момчето, което говори с морето". За мен беше голямо вълнение. Аз съм тенисист от 40 години може би. Но не само тези, които играят тенис, за първи път от много години, от световното първенство по футбол през 94-та година, се получи такава общонародна радост. Милиони хора гледаха мача на Григор. Аз се помъчих да си напиша своето вълнение и си публикувах стихотворението във "Фейсбук", без да очаквам такъв ефект. Оказа се, че стотици хиляди хора са се вълнували по същия начин", разказа в студиото на "Тази събота" поетът.

Той беше приятно изненадан от вълнението, което написаното от него предизвиква и в малките съграждани на Гришо от Хасково, тръгнали по неговите стъпки към върха в световния тенис. Преди всяка тренировка малчуганите четат стихотворението и дори искат да го изучават в училище.

Снимка: Reuters

"Хубаво е, че най-малкото поколение също може да изпитва чисти чувства. Там ние надеждата, защото много се омърсихме вече. Не искам да обиждам българите, но понеже времето ни поднесе токова разочарования през годините, тук при Григор нещата са много по-различни. Става въпрос за нещо от национален мащаб и това още не могат да го проумеят някои хора - да си трети в света в най-популярния спорт в света е страхотно", заяви Йорданов.

Обединил ли е Григор нацията и защо новата стихосбирка на Недялко Йорданов носи името "Мрън-мрън", чуйте в следващото видео: