на живо

Недостижимият Рони О‘Съливан и неговият сенчъри брейк 1000 (ВИДЕО)

Ракетата си проправя път към историята

Getty Images

Лесно ли е да направиш серия от над 100 точки в снуукър мач? Не! Със сигурност не! 

А лесно ли е да постигнеш такова нещо цели 1000 пъти? Направо звучи немислимо!

Само че на света съществува един човек, който знае как се прави. Рони О‘Съливан, който за пореден път е единственият!

Всъщност Ракетата постигна това, което винаги е правил. Да е първи! На финала на "Шампионата на играчите" срещу Нийл Робъртсън Рони се изправи до масата за последен фрейм и победа с 10:4. И въпреки че титлата беше важна, целта му беше друга - да запише над 100 поредни точки (сенчъри брейк). За хиляден път в кариерата си! Буквално!

А когато Рони иска нещо от снукъра, обикновено го получава!

Под бурните аплодисменти на зрителите в зала "Гилд" в Престън, типично в своя стил Ракетата разчисти масата и записа името си в историята като първият играч с 1000 сенчъри брейка.

О‘Съливан има повод за празнуване! Най-вероятно в следващите няколко години никой професионален играч няма да може да го измести от първото място по над 100 точки на едно излизане на масата. Статистиката говори, че вторият по сенчъри брейкове в историята е отказалият се през 2012 Стивън Хендри със "скромните" 750. Джон Хигинс е трети със 700, но и дълга кариера, която едва ли ще му позволи да измести Ракетата от първото място. 

Така че ръкавицата е хвърлена към сравнително по-младите Джъд Тръмп и Марк Селби, които имат по 550.

Снимка: Getty Images

Вечерта със сигурност ще остане незабравима за Рони! След последния фрейм, в който направи серия от 141 точки (най-висок брейк за целия турнир), той спечели и титлата. Тя пък е 35-та от ранкинг турнир за него. Така Рони е само на 1 трофей от рекорда на Хендри.

Интересна подробност е, че именно в зала "Гилд" Ракетата спечели първия си ранкинг турнир през 1993 г., когато на финала на Британското първенство победи Хендри.

Снимка: Getty Images

Рони има и 5 титли от Световни първенства, което го прави първенец сред действащите му колеги. Само че има да се потруди доста, преди да подобри постижението на легендарния Джо Дейвис, който беше фурия около масата в началото на XX век и цели 15 пъти бе най-добър в света.