на живо

"Ница" се самоунищожи срещу ПСЖ и сензационен Ди Мария

Аржентинецът блесна с гениален гол на Лазурния бряг

Twitter

"Пари Сен Жермен" постигна осма победа в десет мача от началото на сезона в Лига 1, печелейки с 4:1 гостуването си на "Ница" на стадион "Алианц Ривиера".

Тимът на Томас Тухел изигра безупречно първо полувреме, но липса на достатъчно солиден аванс можеше да вкара столичани в неприятности през втората част. Домакините обаче демонстрираха необяснимо наивни прояви в момент, в който трябваше да използват импулса от вкараното попадение във вратата на съперника, и буквално подариха успеха на френския шампион.

Още в началните минути пресата на гостите създаваше огромни проблеми на "орлетата", а при един от редките случаи, в които те я преодоляха и организираха нападение, ПСЖ нанесе своя удар на контраатака.

Мауро Икарди, който отново заместваше останалия неизползвана резерва Единсон Кавани, осигури перфектно извеждащо подаване на Анхел Ди Мария в напълно оголената половина на домакините. А след като напредна с огромна преднина спрямо своите опоненти, аржентинецът преодоля вратаря Валтер Бенитес с класен завършващ удар в 21-ата минута.

Снимка: Twitter

Само шест по-късно обаче Ди Мария оформи най-красивия момент в срещата. Още веднъж отбраната на "Ница" бе пробита в зоната между левия бек Маланг Сар и капитана Данте, след като Тома Мюние прати топката към аржентинския си съотборник. Той я достигна точно преди аутлинията и с гениално елегантно чукване с външната част на лявото стъпало прехвърли стъписания страж на "орлетата", макар ъгълът на финия удар да бе почти нулев. Това бе седмо попадение за Ди Мария от началото на сезона във всички турнири и той продължава да е най-продуктивният футболист на ПСЖ.

След почивката домакините заиграха по-смислено, с повече енергия, темпо и солидно присъствие в половината на съперника. В 67-ата минута отдадените действия на Патрик Бюрнер доведоха до центриране в наказателното поле, където заменилия Тиаго Силва на почивката Маркиньос допусна сериозна грешка. Долберг чукна топката преди Преснел Кимпембе и Игнатиус Ганаго я прати във вратата на Кейлор Навас със силен удар, отклонил се от напречната греда, за второто си попадение през кампанията.

Едва седем минути по-късно обаче "Ница" самоунищожи шансовете си. Първо Уилан Сиприен си позволи реплика към съдията в напълно безобидна ситуация и бе изгонен, получавайки втори жълт картон. Секунди по-късно Леандро Паредес се строполи на тревата, а след намесата на ВАР бе установен удар без топката в лицето на аржентинеца от страна на Кристоф Ерел. Централният бранител получи директен червен картон за безумната си постъпка и домакините останаха с осем полеви играчи.

Килиан Мбапе се появи в игра в 83-ата минута и само за 12 до края записа гол и асистенция. Вече възстановен напълно от контузия, френският суперталант първо се разписа чрез добавка в 88-ата минута, а малко след това асистира на Икарди за третото попадение на нападателя в първите му четири срещи с екипа на парижани.

ПСЖ спечели като гост на "Ница" за трети пореден път и общо за четвърти в последните 5 срещи между двата тима. Също така отборът на Тухел отбеляза гол в 24-та поредна шампионатна визита, продължавайки да преследва рекордната серия на "Седан" от 32 мача далеч от дома с вкарано попадение. Шампионите вече имат 24 точки и остават еднолични лидери в класирането.

Кризата при "орлетата" обаче се задълбочава. Те загубиха за трети път в последните 4 кръга и все още нямат мач без допуснат гол от началото на шампионата. Общият брой на инкасираните попадения от отбора на Патрик Виейра вече е 17 - половината от допуснатите 35 гола в общо 38 мача през миналия сезон. "Ница" остава с 13 точки и почти сигурно ще се озове във втората половина на подреждането след изиграване на всички срещи от десетия кръг в Лига 1.