на живо

Никола Абаджиев, който премина по Дунав за 12 часа, теглен само от вятъра (ВИДЕО)

Той се съревновава с парапланеристът Весо Овчаров

Никола Абаджиев, който премина по Дунав за 12 часа, теглен само от вятъра (ВИДЕО)

Колко километра може да изминете с кайтсърф, по река Дунав, за 12 часа? Едва ли сте си задавали този въпрос някога, но ние имаме отговор!

Благодарение на Никола Абаджиев.

На 19 години Коки е европейски рекордьор за преминаване с кайтсърф по река! За 12 часа той измина 320 км стигайки от Ново Село, Видинско до Свищов. Даже имаше 10 минути за почивка!

Не си мислете, че атрактивният Абаджиев, който през 2019 г. се класира на пето място на световното първенство по кайтсърф във фрийстайл сесията в Кабо Верде, един ден се е събудил и е решил да прекосява България. Жаждата за победа и този път беше водеща, състезанието не липсваше! Докато Коки се бореше с дунавската вода, парапланеристът Весо Овчаров се опитваше да го изпревари по... суша. Или по-точно по въздух над сушата!

Двамата се състезаваха в първото по рода си трансдисциплинарно "Ред Бул" състезание "Air and Water Need Good Wings"

Овчаров не може да се похвали с толкова добро постижение. След борба със силния вятър, която се превърна в "борба за оцеляване", както я нарича самият той, парапланеристът се приземи на 137 км от Ново село - близо до село Садовец, община Долни Дъбник. От там световният рекордьор в акробатичния парапланеризъм предположи, че съперникът му прави "карането на живота си" по река Дунав. 

Но не си мислете, че за Абаджиев преминаването по северната ни граница е било безпроблемно! Битката с водата и вятъра е едно на ръка, но съперничеството с кораби и мостове... Това е нещо ново!

"Изгубих час и половина, опитвайки се да премина под Дунав мост 2. Беше прекалено ниско и кайтът ми се закачаше. Накрая се наложи да легна на дъската", разказва победителят.

Всъщност накрая Абаджиев и Овчаров хич не дадоха вид, че има победител и победен в предизвикателството. Двамата се прегърнаха, поздравиха се за волята да се плъзгат по водата и да летят с птиците и да се наслаждават на живота, пълен с адреналин! 

"Благодарим на всички, които ни подкрепиха и се надяваме да сте се забавлявали", заявиха двамата!