на живо

Николай Валуев: Пулев има шанс за щастлив удар, но Джошуа ще победи (ВИДЕО)

"Водещите спортисти на САЩ имат бележка и ползват натурален допинг", каза двукратният шампион, преквалифицирал се в депутат

bTV

Двукратният световен шампион в свръхтежка категория Николай Валуев заяви, че изпитва голямо уважение към Кубрат Пулев, но заложи на победа за Антъни Джошуа в дългоочаквания мач за титлата на тежка категория на 28 октомври в Кардиф. Руският гигант, който има изиграни 53 срещи от които 50 с победа, от тях 35 с нокаут, прогнозира, че мачът ще завърши в 7 или 8 рунда.

"Сега Пулев няма да може да противопостави на Джошуа нещо що-годе сериозно. Ако питат мен, смятам, че този бой ще приключи предсрочно и победител ще е Джошуа. Той е изключително пластичен млад боксьор, който едва ли до провеждането на двубоя ще изгуби тези качества, стига нещо да не се случи. Вашият сънародник има шанс да нанесе онзи щастлив удар, но това ще е по-скоро случайност, а не закономерност. В случая с Джошуа, развръзката на срещата ще е след 7-ия, 8-ия рунд. С Пулев се познаваме. Изпитвам уважение към него. Помня, когато пристигна в Германия за професионален договор, помня първите му спаринги. Знам, че има много добри качества. Преди всичко той е боец, което е най-важното. Но Джошуа притежава онази пластика, която при Пулев липсва. Мога да ви уверя, че това няма да е категорично пребиване", категоричен беше Валуев за "Тази неделя".

Той разкри и защо е избрал да се занимава с бокс, като посочи, че спортът му е отнел свободното време и дори след края на професионалната му кариера се налага да пътува често.

"Избрах бокса, за да мога да се изхранвам аз. След това нещата се превърнаха в сериозно отношение към този спорт, защото боксът е тежък спорт. Може би не притежавам напълно качествата, които трябва да притежава един боксьор. Налагаше ми се с тежък труд да постигам това, защото нито в баскетбола, нито в атлетиката издръжливостта не ми беше необходима. Най-трудно ми беше да свикна с противоборството. Точно боксът ме превърна в истински мъж. От 12-годишна възраст живеех отделно от родителите си. Живеех в спортни общежития, по лагери. Тази история не приключва! Все ме няма вкъщи. Аз съм "летящият холандец", заяви руснака, който в момента е депутат в Руската дума в партията на Владимир Путин.

Снимка: bTV

Валуев не пропусна да засегне темата с допинга в руския спорт. През 2016 г. спортистите на страната не бяха допуснати до участие в олимпийските игри в Рио де Жанейро заради разкрития за схеми за прикриване на употребата на забранени вещества.

"Когато тръгва целият този допинг скандал, спортистите бяха изолирани от участие в олимпийските игри в Рио. Знаете, че лекоатлетическият ни отбор в пълния си състав не замина. Тежкоатлетите също не заминаха. Имаше проблеми и с гребците и сега напълно забравяме, че точно тези спортисти в съда в Лозана можеха да спечелят делото. Запомни се обвинението, че са приемали допинг, но се заличава фактът, че тези спортисти можеха да докажат, че при тях няма никакъв допинг. Това решение се основаваше изцяло не на откриването в техните проби на забранени вещества, а на невъзможността да дадат проба поради дисквалификацията на Руската антидопингова комисия. С вас ясно разбираме, че онези, които приемат допинг, се опитват да го крият. Помните ли знаменития мелдоний, който разлюля цялата спортна общественост? Абсолютно идентични като свойства и химически състав препарати се произвеждат от американските фармацевтични компании. Те не са включени в списъка на забранените, но точно този милдронат е бил приеман от мнозинството руски спортисти. И аз съм го пил. Това е едно много спорно решение! Водещите спортисти на Съединените щати редовно ги хващат с допинг, водещите им спортисти - плувци, гребци, тенисистките сестри Уилямс, момичето, което победи в спортната гимнастика на олимпийските игри (Симон Байлс), са хора болни, на които легално са им предписвани силнодействащи наркотични и хормонални препарати, които всъщност представляват абсолютно натурален допинг, но те имат разрешение. Оказва се, че те имат бележка, а нашите спортисти нямат. Историята е много странна! Това е абсолютна политика в спорта!", категоричен е той.

Защо се е захванал с политика, кои са най-добрите боксьори в света според него, защо не се е осъществил дългочакания мач с Владимир Кличко и защо живее на първия етаж, но малко и на втория, вижте в следващото видео: