на живо

Няма невъзможни неща: Южнокореец стана първият глух тенисист с победа в тура

21-годишният Дъкхи Лий е пример за всички, които са готови да се откажат от мечтите си

Getty Images

За Дъкхи Лий тенисът е най-добрата възможност да "оцелее в обществото". Южнокореецът губи слуха си, когато е едва 6-годишен, но не позволява това да го спре в преследването на кариера на професионален тенисист. А резултатът от неимоверните му усилия вече е налице.

21-годишният Лий, който е номер 212 в света, победи швейцареца Хенри Лааксонен със 7:6, 6:1 в първия кръг в Уинстън-Салем и се превърна в първия глух тенисист в историята с успех в основната схема на турнир от АТП тура.

"Хората ми се подиграваха заради увреждането ми. Казваха ми, че не бива да играя. Беше наистина трудно, но приятелите и семейството ми помогнаха да се справя. Исках да покажа на всички, че мога да го направя", сподели след мача Дъкхи Лий.

Той не владее жестомимичния език. Като дете неговата майка го кара да се научи да чете по устните, за да улесни комуникацията си с околните. Самият той признава, че е било доста сериозно предизвикателство да започне да разбира съдиите на линиите или съобщаването на резултата.

Снимка: Getty Images

Липсата на слух го кара да развие зрението си и да подобри придвижването си по корта, за да компенсира невъзможността да чува как топката се отбива от ракетата на съперника.

Лий става професионалист на 15 години, а през април 2017 г. стига и кариерен връх - номер 130 в света. На три пъти се проваля в последния рунд на квалификации за влизане в основната схема на турнири от Големия шлем.

Първата му победа в тура бе посрещната с вълнение не само от близките му, но и от други тенисисти. "Победих го преди няколко години. След мача той дойде при мен с гугъл преводач и ме попита: "Какви са ми слабостите." За човек, който е глух и не говори английски никак добре, да направиш нещо подобно... Аз не бих го направил. Беше наистина яко", каза по негов адрес Тенис Сандгрен.

Снимка: Getty Images

"Очевидно това е голям недостатък, така че за да може да прави това, което прави, се изисква огромно усилие. Тенисистите се осланяме на слуха си в много случаи", каза бившият номер 1 в света Анди Мъри.

В следващия кръг Лий ще срещне третия поставен Хуберт Хуркач. 21-годишният южнокореец се надява, че с тази победа ще послужи за пример, че няма невъзможни неща, стига да се бориш здраво.