на живо

Норвегия помъкна в ПьонгЧанг 6000 дози от лекарство за астматици

Медицинският щаб на тима е взел и 10 инхалатора

Getty Images

Олимпийската делегация на Норвегия е взела със себе си над 6000 дози от лекарство за астматици за ПьонгЧанг 2018, съобщава телевизия NRK. Освен огромното количество от препарата, лекарите на отбора са занесли и 10 инхалатора. Норвежката телевизия допълва, че много спортисти от страната имат собствени апарати за вдишване на лекарствата.

Норвежката делегация ще разполага на зимните олимпийски игри с десет пъти повече от лекарствата за астматици от Финландия и значително повече от количествата на отборите на Швеция и Германия.

От дълги години се твърди, че редица елитни спортисти претендират, че са болни от астма. Това им позволява да използват лекарства, в които има препарати от забранения списък и се считат за допинг. Така лечението на астма се превръща в легален начин за приемане на стимуланти от страна на спортистите.

"Наистина количеството изглежда много голямо. Аз разбирам учудването на всички, но ако разделим цифрата на броя на спортистите от нашата делегация, тогава нещата изглеждат съвсем нормални. Ние направихме разчета, базирайки се на предишните олимпийски игри в Сочи. Длъжни сме да обхванем потребностите на 250 човека, за които носим отговорност по време на олимпиадата. Не изключвам възможността голяма част от лекарствата да ги върнем в Норвегия след края на игрите", коментира ръководителят на медицинската служба на норвежките олимпийци Мона Киелдсберг.