на живо

Нова фондация ще помага на спорта, за да "не се губят повече поколения" (ВИДЕО)

Основната насока на организацията ще е по-доброто управление на българския спорт

Lap.bg

Какъв е приносът на различните спортове за брутния вътрешен продукт на България? На този любопитен въпрос ще отговори новосъздадената фондация "Център за стратегическо развитие на спорта" чрез специална формула.

Целта е да се внесе яснота за това колко полезни могат да са различните федерации за социалното развитие и здравето на общество ни, като това ги направи по-привлекателни за евентуални инвеститори.

Това е само един от аспектите, които от фондацията ще предлагат като помощ. Основната им насока на работа ще бъде по-доброто управление на българския спорт.

В основата на организацията застават седем души, сред които са директорът на "Спортс мениджмънт България" Виктор Кирков (който развива "Отбора на надеждата") и бившият изпълнителен директор на "Левски" и настоящ служител на УЕФА Павел Колев.

"Българския спорт много отдавна вече е загубил не едно, а две поколения и е напът да загуби трето. Това са поколения, които все по-малко и по-малко се интересуват от българския спорт по простата причина, че той като продукт не е атрактивен за тях. Едно от нещата, с които ще се занимаваме усилено - ще се опитаме да подадем ръка на всички заинтересовани страни, които имат желание да преформулират начина, по който произвеждат продукта.", каза на пресконференция Павел Колев.

Основателите на фондацията виждат своята роля като мост между потребителите на спорт, институциите и спонсорите. "Нямаме желание да влизаме в битки за власт, а да помагаме на всяка организация, която има нужда от нас. Не ни интересува кой, а как управлява в спортните организации", каза Кирков.

"Бизнесът не е абдикирал от спорта, но спортът не трябва да е платформа за подаяния. В момента общините отделят за спорт между 0.5% и 7% от бюджета си, като обикновено по-големите общини отделят по-нисък процент. Искаме да изследваме и да установим до каква степен са достатъчни тези средства и доколко се използват ефективно", заявиха участниците.

Фондацията ще се финансира чрез членски внос, дарения и стопанска дейност.

Тагове: