на живо

Надал се справи и с Шварцман и си гарантира първото място в ранглистата

Испанецът се наложи над поставения под №24 с 3:1 сета

Рафаел Надал постигна труден успех над аржентинеца Диего Шварцман 6:3, 6:7(4), 6:3, 6:3 и се класира за 1/4-финалите на "Аустрелиън Оупън". Битката на "Рот Лейвър Арина" продължи 4 часа, а с този успех Матадора си гарантира, че ще остане номер 1 в света и след края на първия за годината турнир от Големия шлем.

Двубоят бе доста по-оспорван от първоначалните прогнози, като в дълги периоди Шварцман бе напълно равностоен на съперника.

Надал взе първия сет с единствен пробив в осмия гейм, а във втората част на три пъти повеждаше с брейк, но Шварцман не се предаде, а впоследствие спечели тайбрека със 7:4 точки, за да изравни резултата.

Испанецът спаси две възможности за пробив на съперника в първия гейм на третата част, а след това проби за 3:1, което се оказа достатъчно и той отново излезе напред в резултата.

Надал отново имаше проблеми в почти 14-минутния си първи сервис гейм в четвъртата част, в който успя да отрази пет брейкбола на Шварцман, а веднага след това проби за 2:1. При 4:3 испанецът се измъкна от 15:40 на собствен сервис и след това проби, за да триумфира.

Това ще бъде 10-о участие на Надал на четвъртфиналите в Мелбърн. В следващия си мач той ще се изправи срещу хърватина Марин Чилич, който по-рано през деня отстрани друг испанец - Пабло Кареньо Буста с 6:7(2), 6:3, 7:6(0), 7:6(3).

В сблъсъците помежду им Рафа има позитивен баланс като е спечелил 5 пъти, а Чилич има само една победа.