на живо

Нова победа за шампиона Руис или триумф на Джошуа? (АНКЕТА)

Реваншът в Саудитска Арабия е събитието, което всички фенове на бокса очакват с нетърпение

Reuters

Свикнали сме да свързваме пустинята с безкрайни пясъчни дюни, изпепеляваща жега и тишина. Но не и днес! 

Днес (7 декември) в Саудитска Арабия ще се проведе едно от най-чаканите спортни събития за годината - реваншът между шампиона в тежка категория на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF), Световната боксова организация (WBO) и Международната боксова организация (IBO) Анди Руис и бившия притежател на тези пояси - Антъни Джошуа!

Кой ще победи в реванша между Анди Руис и Антъни Джошуа?

Мачът е логично продължение на сагата, която започна на 1 юни 2019 г. в Ню Йорк. Тогава американецът с мексиканска кръв Руис шокира целия свят, нокаутирайки в седмия рунд наглед по-добре подготвения и по-здрав Джошуа. Наградата от този мач бяха 4 от петте световни титли в тежка категория (последната е притежание на Дионтей Уайлдър). 

Логично беше британецът да поиска реванш веднага. След тежки преговори той го получи, а най-далновидни и щедри се оказаха в Саудитска Арабия. Местните организатори построиха цял нов град и арена за 15 000 зрители - щастливците, които ще могат да гледат на живо епизод 2 от съперничеството между настоящия и бившия шампион.

Въпреки множеството негативни мнения и данни за експлоатация на човешки труд от страна на организаторите, двамата боксьори се съгласиха да пътуват до Близкия Изток и определиха дата за реванша - 7 декември.

Снимка: Reuters

Още преди триумфа си в "Медисън Скуеър Гардън", Руис беше наричан "шишко" и не беше считан за конкуренция. Само че действията му показаха, че той не трябва да бъде подценяван в нито един момент, а изненадите дебнат отвсякъде. Последната дойде при официалното претегляне на двамата боксьори преди срещата. Въпреки че видимо се е вталил, Руис е... по-тежък с близо 7 кг от предния мач. 

Джошуа продължава да е все така обран в емоциите си, мълчалив и да избягва гръмки изказвания. Оказа се, че той е отслабнал с над 4 кг в сравнение с юни 2019 г. 

Снимка: Reuters

Дали обаче си е извадил поуки след нокаута, който донесе единствената загуба в кариерата му?

Със сигурност британецът иска този път неговата ръка да е високо вдигната, а поясите отново да са в неговата витрина. Той ще търси победата не само заради честта, а и за онези 66 млн. долара. За това е определян от букмейкърите като фаворит в дългоочаквания мач!

Снимка: Reuters

Руис ще заработи по-малко от своя съперник - между 12 и 15 млн. долара. Въпреки че е шампион, тези суми бяха уговорени още преди първия мач в Ню Йорк.

"Българската връзка" в мача е Кубрат Пулев. Той е задължителен претендент за една от титлите, чиято съдба ще бъде решена днес в Саудитска Арабия - тази на Международната боксова федерация (IBF). Кобрата е уверен, че ще има възможност да се изправи срещу победителя тази вечер през 2020 г. 

Мениджърът на Джошуа Един Хърн обаче заяви, че българинът ще трябва да изчака, а целта при евентуална победа на британеца ще е мач срещу Уайлдър, като въпросната титла може да бъде овакантена.