на живо

Нова сензация на Australian Open, вижте кой напусна турнира (ВИДЕО)

Дни след изненадващото отпадане на Роджър Федерер от Откритото първенство по тенис на Австралия, днес зрителите на кортовете в Мелбърн станаха свидетели на нов неочакван резултат в мъжката надпревара. Шампионът от 2009 година Рафаел Надал бе елиминиран на четвъртфиналите след загуба от Томаш Бердих с 0:3 сета.

Чехът спря "тъмночерната" си серия от 17 поредни загубени срещи с испанския матадор, надигравайки го за първи път от 2006 година, когато това се случи за последно на Мастърс турнира в Мадрид.

Снимка: БГНЕС

Поставеният под номер 7 в основната схема Бердих спечели отделните части с 6-2, 6-0 и 7-6 (7:5) гейма, превръщайки се в първия полуфиналист в мъжката схема.

Следващият му съперник ще е Анди Мъри, който елиминира местният любимец Ник Кириос с 3:0 сета. Шотландецът, който на осминафиналите надигра Григор Димитров, спечели двубоя срещу 19-годишния австралиец с 6-3, 7-6 (7:5) и 6-3 гейма.

При жените Мария Шарапова си осигури място сред най-добрите четири след победа на четвъртфиналите над канадката Южени Бушар. Рускинята спечели мача убедително с 6-3 и 6-2 гейма за едва 77 минути на корта. 20-годишната й съперничка игра изключително слабо, допускайки 30 непредизвикани грешки, без да оползотвори нито една точка за пробив.

За да се класира за финала на турнира Шарапова ще трябва да победи нейната сънародничка Екатерина Макарова, която ще играе на втори пореден полуфинал на турнир от Големия шлем. Тя отстрани една от фаворитките за титлата Симона Халеп след победа с 6-0 и 6-4 гейма.

Двете рускини са се срещали пет пъти до момента, като Шарапова не само е спечелила всички срещи, а дори не е загубила сет от Макарова, която е поставена под номер 10 в схемата.