на живо

Новак Джокович и съпругата му са заразени с коронавирус

Преди дни Григор Димитров също обяви, че е заразен

Световният номер 1 в тениса - Новак Джокович и съпругата му Йелена са дали положителни резултати при тестването им за коронавирус. Това обявиха медии в Сърбия.

Двамата са са се прибрали в Белград от хърватския град Задар, където трябваше да се играе вторият мини турнир от "Адриа Тур" - събитие с благотворителна цел, организирано от първата ракета на Сърбия. Там са били тествани, заедно с цялото си семейство. Резултатите на Новак и Йелена са положителни, докато на децата им - Стефан (на 5 години) и Тара (на 2 години) са отрицателни. Негативни са и пробите на родителите на Джокович - Дияна и Сърджан. 

Снимка: Twitter

Двамата не показват симптоми. Ще бъдат под карантина в следващите 14 дни, като след 5 дни ще бъдат тествани повторно.

Джокович се прибра в родината си, след като стана ясно, че Григор Димитров, който участва на турнирите в Задар и Белград, е дал положителна проба за COVID-19. Сръбският тенисист трябваше да играе на финал в хърватския град, но мачът беше отложен след новината за Димитров. Българинът изигра само един мач в Задар, а след това се оплака, че не се чувства добре и се прибра в Монте Карло, където му беше направен тест. Преди да пристигне в Хърватия, той прекара два дни в родния си град Хасково, където направи открита тренировка, срещна се с кмета и се снима с деца. 

Положителни тестове за коронавирус дадоха още треньорът на Григор Димитров - Кристиан Гро, физиотерапевтът му Алгис Христов, фитнес треньорът на Джокович - Марко Паничи, както и последният съперник на българина Борна Чорич. Позитивен е и тестът на Виктор Троицки, който участва на турнира в Белград.

"Всичко, което правихме последния месец, беше с чисто сърце и добри намерения. Турнирът беше организиран, за да разпространи съобщение за солидарност и приятелство в региона. Направихме надпреварата с благотворителна цел, а всичките събрани средства трябва да отидат за нуждаещите се. Сърцето ми се сгря, когато видях как всички откликнаха на идеята! Организирахме турнира в момента, в който вирусът беше отслабнал и вярвахме, че ще се справим с всички условия. За жалост вирусът не е изчезнал. Това е новата реалност, в която все още се учим как да живеем. Надявам се, че нещата ще се нормализират и животите ни отново ще се върнат към познатия ритъм. Съжалявам за всеки един случай на зараза. Надявам се, че вирусът няма да влоши здравословното състояние на никой и всички ще бъдат добре", се казва в съобщението на Джокович.

Сръбският тенисист беше остро критикуван, тъй като по време на турнира не личеше зрителите и тенисистите да спазват социална изолация. В Белград на трибуните присъстваха по 4000 човека на мач. Участниците пък присъстваха на специален ден, в който се срещнаха с деца, тръгнали по техните стъпки, а по време на мачовете не се притесняваха да се прегръщат.

Снимка: Instagram

След надпреварата в сръбската столица, тенисистите празнуваха с луд купон в дискотека, като и там не се спазваше нужната дистанция.