на живо

Новак стъпи на върха в Португалия

"Ещорил" постигна трета победа в първите четири кръга

Facebook

Новакът в португалската Примейра лига "Ещорил" постигна нов впечатляващ резултат след завръщането си в елита. Шампионът от Сегунда Лига за сезон 2020/21 спечели с 2:1 домакинството си на "Маритимо" от четвъртия кръг на шампионата. Успехът е трети за "канарчетата" след тези над "Арука" (2:0) и "Пасош де Ферейра" (3:1). "Жълто-сините" също така нямат допусната загуба и с 10 точки от възможни 12 се изкачиха временно на върха в класирането, преди изиграването на останалите срещи от кръга. Втори и трети с по 9 точки, но и с мач по-малко, са "Бенфика" и шампионът "Спортинг" Лисабон.

Дебютиралият за "Ещорил" като титуляр в португалския елит Мигел Креспо откри резултата в 28-ата минута с удар от границата на наказателното поле. "Лъвовете от Мадейра" не впечатлиха с играта си през първото полувреме, но въпреки това изравниха броени секунди преди почивката. Точен с прецизен изстрел по тревата от 20 метра бе десният флангови играч Клаудио Винк. Както Креспо по-рано, така и бразилецът се разписа за първи път в кариерата си на ниво Примейра Лига.

Снимка: Facebook

След почивката "канарчетата" продължиха да доминират, благодарение на решителните си действия и ефективно наложената висока преса. Отличните им изяви дадоха резултат в 59-ата минута, когато нападателят Чикиньо се възползва от перфектен пас на Бруно Лоуренсо и преодоля вратаря Пауло Виктор с елегантно копване на топката над него. Лоуренсо асистира и за двете попадения на своя тим, докато за Чикиньо голът също е първи в португалското първенство. Именно чрез него "Ещорил" спечели за шести път в последните 15 двубоя от всички турнири срещу "Маритимо", който в триумфирал само два пъти в този период.

Снимка: Facebook

Силната форма на "канарчетата" неминуемо напомня за историческия за тях сезон 2013/14, в който изравниха върховото си постижение в Примейра лига, завършвайки на четвърта позиция. Впоследствие "Ещорил" дори бе част от груповата фаза на Лига Европа в два поредни сезона. От своя страна "Маритимо" демонстрира същите колебания, довели до оставането на "зелено-червените" на едва 15-о място в таблицата през миналата кампания. "Лъвовете от Мадейра" регистрираха второ поражение в новото първенство и с четири точки остават на 10-а позиция.

Снимка: Facebook

По-изумителни дори от представянето на "Ещорил" обаче бяха действията на главния съдия Антонио Нобре. Той показа шокиращите 13 жълти картона, въпреки че мачът не бе груб, а и тежките, агресивни сблъсъци бяха едва няколко на брой.

Днес (28 август) от 22:30 ч. ще може да гледате още един сблъсък от португалския елит. RING ще излъчи мача "Фамаликао" - "Спортинг" Лисабон.