на живо

Новата ера в "Левски" започва от днес

Очаквайте всичко най-интересно преди, по време и след Общото събрание на "сините" на сайта btvnovinite.bg

Ден на промени! С такова чувство се събуждат днес акционерите и привържениците на "Левски". Денят Х настъпи след поредица от скандали, пристигания и отказвания, промени и разкрития за реалните дългове на клуба. 

В 10:00 ч. в Националния дворец на културата в София ще започне Общото събрание, на което трябва да стане официална промяната в собствеността. На мястото на мажоритарния собственик и председател на Надзорния съвет на "Левски" - Спас Русев, ще застане бизнесменът Васил Божков.

Всички най-интересни новини и отзиви преди, по време и след събитието, следете на сайта btvnovinite.bg!

В момента основен дял в клуба има Русев, който стана собственик на "сините" на 30 август 2016 г. Тогава той придоби 49,89% от акциите в клуба. След него се нареждат бившият футболист Даниел Боримиров и Стоян Кръстев с по 18,42%. Организацията на привържениците - Тръст "Синя България" има 10%, а останалите по-малки акционери са с общо 3,27%.

Снимка: Lap.bg

Русев оставя клуба с дългове в размер на близо 23,6 млн. лв. Активите на "сините" са с 10 млн. лева по-малко. Повече от половината от дълговете на "Левски" са към строителната фирма, която изгради сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов". Другото голямо перо в бюджета са сумите, които клубът дължи на НАП.

За Васил Божков ролята на собственик на футболен клуб не е нова. Той е част от Управителния съвет на "сините" в началото на 90-те години на ХХ век, а в периода 1999-2006 г. беше начело на "вечния враг" ЦСКА. 

В средата на февруари 2019 г. той официално заяви, че се завръща в "Левски", но с условие: "Партньорството ще продължи, докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат".

Първата видима промяна на Божков беше назначаването на нов изпълнителен директор на клуба - Павел Колев. Той пък увери, че бизнесменът е спасил "сините" от сигурен фалит и е погасил задълженията на клуба пред УЕФА, така че да може тимът да играе в евротурнирите при класиране.

Очаквайте всички реакции на смяната в ръководството на клуба на сайта btvnovinite.bg!