на живо

Новият изпълнителен директор на "Левски": Лицензът "виси" непрекъснато

"Необходимо е значително подобрение на приходната част на бюджета на клуба", заяви Иво Ивков

Новият изпълнителен директор на "Левски" Ивайло Ивков заяви, че лицензът на клуба продължава да бъде под въпрос заради огромните задължения на "сините". Той разкри, че клубът е загубил дело срещу бившия треньор Петър Хубчев, който очаква да му бъдат изплатени неустойки след отстраняването му, но случаят е близо до приключване. 

В момента клубът е под наблюдение от лицензионната комисия на Българския футболен съюз. Това беше едно от условията "Левски" да получи разрешение да играе в Първа лига през сезон 2021/2022.

"Лицензът "виси" със страшна сила и непрекъснато. Ние сме в изключително незавидна финансова ситуация, но имаме поглед как да се промени това и трябва да вярваме, че ще успеем", заяви Ивков.

Снимка: Lap.bg

"Да ви гарантирам, че няма да бъдат подписвани неизгодни договори за клуба? Да, гарантирам, ако аз подписвам. Ще спорим, ако трябва и с най-важните ми партньори в клуба. Това също е въпрос на гледна точка - кой договор е изгоден и кой не е. Може би към онзи момент не е бил неизгоден, според субективната преценка на тогавашното ръководство и ситуацията в клуба договорът с Хубчев и екипа му, например. Имаме загубено дело там. Трудни са преговорите. Водят ги представителите на нашия партньор "Палмс Бет", защото от правна гледна точка", уточни още той.

Ивков - син на легендата на "сините" Кирил Ивков, заема овакантения пост. В Управителния съвет на "Левски" новите имена са Даниел Боримиров и Радослав Разпопов.

Снимка: Lap.bg

"Нашият клуб се намира в безпрецедентна ситуация. Необходими са спешни мерки за финансовото му оздравяване. Трябва да започнем веднага да работим по план. В средносрочен план трябва да върнем Левски на мястото, на което му се полага. В последните години сякаш бавно забравяхме кои сме. Не само като клуб, но и като общност от милиони фенове. Един от най-важните приоритети е да постигнем финансова стабилизация на клуба. Трябва подобрение на приходната част. Тук идва безценната роля на генералния ни спонсор. Трябва да привлечем още партньори, рекламодатели, спонсори. Това няма да стане с лозунги и спомени от миналото. Трябва да им покажем колко важен инструмент сме и колко важен е "Левски" като общност. Трябва да ги убедим колко силен партньор сме", заяви Ивков при представянето си.

Снимка: Lap.bg

Той е убеден, че феновете могат да изиграят решаваща роля в стабилизирането на клуба, който изпитва финансова немощ след оттеглянето на бившия генерален спонсор - компания за спортни залози, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков.

"Решаваща е и ролята на привържениците. Те са нашата опора, те са нашата цел. Трябва прозрачност в разходната част на бюджета. Новият УС трябва бързо да спечели доверието на левскарите. Няма право на никакви грешки. Вторият приоритет - връщане на европейската атмосфера на стадиона. Не само по време на мачовете, а през цялото време. Искам да върнем публиката на стадиона. Това ще стане с добър футбол - непримирим и красив. После ще дойдат и резултатите. Имам безпрекословно доверие на треньора Станимир Стоилов. Вярвам, че тази цел ще я постигнем по-бързо от първата. Ще имаме проактивна работа по много аспекти. Трябва да работим като добре смазана машина и да работим в една посока", заяви Ивков.

Снимка: Lap.bg

Новият изпълнителен директор е категоричен, че затварянето на стадионите заради мерките против разпространението на коронавирус, ще се отразят много негативно на "Левски".

"Ние не можем да живеем само в нашата черупка. Затварянето на стадионите е сериозен удар за нас. Тежко е за нас, тъй като трябваше да опитаме да накараме хората да се върнат по трибуните. Най-важното обаче е животът и здравето на хората. Вярвам в институциите. Трябва да помислим дали столичните клубове не трябва да бъдат компенсирани на някаква база заради наложените мерки. По-скоро в тази насока бил работил, отколкото да упрекваме Общината за това решение. То спря доста наши идеи и виждания. Ще трябва да го преглътнем. Има приоритети, които са над футбола", заяви Ивков.