на живо

Новите Златни момичета - повелителките на танца (ВИДЕО)

Как се създават изящните съчетания на грациите

Танцът е магия, страст и вдъхновение. Изкуство, което те пренася в един вълшебен свят, изпълнен с музика, красота и свобода… да изразиш себе си. А когато изящните движения на танца се съчетаят с изключително трудните елементи в художествената гимнастика, се създава истинска приказка на килима.

Снимка: БФХГ

Казват, че танцьорите са инструменти, като пиано, на което свирят хореографите. Добрият хореограф притежава най-важното - любов към танца и талант. Елица, Маргарита и Гоча отлично знаят как да превърнат всяко движение в емоция. Те влизат всеки ден в залата, за да научат новите Златни момичета на грация и артистичност.

Снимка: БФХГ

Гоча Будагашвили е роден в грузинската столица Тбилиси. Учи в държавното балетно училище, а след това е солист в държавния театър, опера и балет. Създава и свое балетно студио. От половин година работи с новия ни ансамбъл и води уроците по класически балет. Занимава се и с индивидуалните състезателки. Това е второто предизвикателство за Гоча у нас, след като през 90-те години беше част и от щаба на трикратната световна шампионка Мария Петрова. Именно тя го кани да се завърне в България.

"За един ден реших. Оставих студиото на приятелката ми Наташа. Казах трябва да тръгна, обичам България, обичам гимнастиката", спомня си Гоча Будагашвили.

Състезателките от националния отбор се разбират прекрасно с него и споделят, че той ги учи на много нови и различни неща.

Гоча се старае момичетата максимално да се докоснат до красивото и въздействащо танцово изкуство и да се превърнат в истински балерини: "Работим много за пируетите. Така се опитваме да правим, да държат раменете, да държат бедрата, да стегнат коленете".

Елица Павликенова е европейска шампионка с ансамбъла ни за девойки. Триумфира с титлата на шампионата в Норвегия през 1996 г. Впоследствие се превръща в един от най-добрите професионални танцьори у нас. Днес тя отново е на килима, но в ролята си на хореограф.

Маргарита Будинова е другата перла в треньорски щаб на гимнастичките. Завършва Националното училище за танцово изкуство с профил класически балет. За кратко участва в постановки на операта и музикалния театър. След това се ориентира към модерния балет и създава собствен екип за танци. Специализира в чужбина различни модерни танцови стилове. Заедно с Елица участват в много телевизионни предавания, шоупрограми, в хореографията и клиповете на най-известните ни изпълнители, сред които са Миро и Мария Илиева. 

Те са нежното оръжие в хореографския екип на наследничките на Златните момичета. Повелителките на грацията и вълшебниците, които творят изящните стъпки на килима. Скритият коз на националния ни отбор по художествена гимнастика. Илиана Раева ги кани да бъдат помощник-треньор хореографи, след като именно те създават уникалните съчетания за бенефиса на бронзовите медалистки с ансамбъла от олимпийските игри в Рио. Уникалното шоу вдигна на крака публиката в „Арена Армеец".

Дългогодишни приятелки в живота и блестящ тандем на сцената, Ели и Марги наблюдават всеки един детайл от съчетанията на момичетата и ги учат да изразяват своите емоции на килима. 

Елица Павликенова и Маргарита Будинова са символът на подобренията в този красив спорт у нас и се грижат за артистичността и танцовите елементи на съчетанията. Асистент -хореографът Светлин Димитров пък обогатява работата им със стилове от латиноамериканските и бални танци. Имат пълен синхрон с Гоча Будагашвили, а целият хореографски екип се разбира отлично с Весела Димитрова, Михаела Маевска и Бранимира Маркова. Всички те работят заедно, изключително професионално и от сърце.

"Те виждат много по-малки детайли, които са специфични за тяхната работа. Къде е положението на ръцете, краката в каква позиция са, синхронът... аз съм концентрирана повече в точността на изхвърлянията, улавянията. Ние имаме и оценка за артистичност, която е много важна и в тази оценка влиза както изпълнението, така и трудността и артистичността", твърди треньорът на ансамбъла Весела Димитрова.

"Това наистина е много важно. Как ще повлияеш на публиката, на съдиите, защото те са гледали толкова много гимнастички, че ако не покажеш нещо различно, нещо твое, няма как да те забележат", смята най-добрата ни индивидуална състезателка Невяна Владинова.

А Катрин Тасева добавя: "Откакто работим с Елица и с Марги не чувствам толкова трудности в съчетанията, а все едно танцувам и се забавлявам".

След броени дни ансамбълът ни ще дебютира на първото си състезание - Гран При в Москва. Тогава грациите ще имат шанса да покажат наученото през всичките тези месеци на отдаденост и упорити тренировки. В престижния турнир в руската столица ще участва и Невяна Владинова. 

Минутите на килима за загрявка изискват пълна концентрация. А целта е една - тези прекрасни момичета да бъдат безгрешни и да спрат дъха на публиката и съдиите със своята артистичност. 

"Ще ми се да имат един изключително успешен цикъл. В момента започваме, на старта сме на един такъв олимпийски. Да надминат успехите на Златните момичета и да реализират все пак мечтите си", пожелава на момичета Ели.

"Да танцуват с удоволствие, да танцуват не само за съдиите, а да танцуват за себе си", допълва Марги.

А Гоча е повече от убеден: "Ще направим всичко, за да сме най-хубавите в света".

И като доказателство, че животът е чудо, между заснемането и излъчването на този материал Елица Павликенова роди момиче. Малката София проплака в "Майчин дом".

Целият ни екип поздравява щастливите родители!