на живо

Ново чудо на олимпийския лед! Германия е на финал по хокей

Бундестимът победи с 4:3 Канада и ще се бори за олимпийското злато

Поредната голяма сензация в Пьонгчанг е факт. Хокейният отбор на Германия ще играе финал на олимпийски игри за първи път в своята история, след като надигра родината на хокея – Канада, с 4:3. Досегашното най-добро класиране на немците бе спечелването на бронзови медали от Инсбрук 1976 г., но днес треньорът Марко Щурм и неговите възпитаници постигнаха още по-голям успех.

Историческата победа за Германия на полуфинал бе постигната с ефективни атаки през първата и втората третина от мача и солидна игра в защита в последната част. Бундестимът поведе с 3:0 след като голове отбелязаха Брукс Мачек (15 мин.), Матиас Плахта (24 мин.) и Франк Мауер (27 мин.).

 „Кленовите листа” намалиха изоставането си в 29–ата минута, когато точен бе Гилберт Брюле. Патрик Хагер отново осигури три гола преднина за Германия и резултатът стана 4:1. В последната третина Канада показа по-добра игра и с голове на Мат Робинсън (43 мин.) и Дерек Рой (50 мин.) върна интригата в двубоя, но до обрат така и не се стигна.

Бундестимът постигна своята първа победа на олимпийски игри над могъщите „кленови листа” от общо 13 мача между двата отбора. Канада не успя при защитата на златните медали от игрите в Ванкувър (2010 г.) и Сочи (2014 г.), а Германия продължава да мечтае за първа олимпийска титла в хокея.