на живо

Ново правило в Испания: Празен стадион = глоба от телевизията!

Задължават клубовете да направят така, че стадионът да изглежда пълен

Причудлива промяна в правилника за новия сезон в Примера Дивисион бе приета по предложение на телевизионния канал, държащ правата за излъчване на мачовете. Клубовете ще бъдат глобявани ако капацитетът на трибуната срещу телевизионните камери не е запълнен поне до 75%.

Правилото е описано нагледно в наредбата, а аргументът на телевизията е, че "...пълните трибуни са част от аудио-визуалната представа за мача. Едно перфектно ТВ-излъчване изисква стадионът да изглежда пълен"

Клубовете са съветвани да концентрират притежателите на абонаментни карти на трибуната срещу камерите, а отчитането дали тя е достатъчно пълна ще се прави към 30-та минута на всеки мач.

Ако се установи, че посещаемостта е по-малка от 75% се налага глоба. Тя става двойна ако публиката е по-малко от 50% от капацитета.

Все пак от Лигата уточняват, че това правило не важи, когато има затруднени атмосферни условия като дъжд или сняг.

Клубовете пък са съветвани да информират организаторите ако дадени сектори от стадионите им са перманентно празни. В такъв случай върху тях ще бъдат опъвани рекламни платна, за да не се виждат празните седалки.

Недоволството от това решение не закъсня. Основните оплаквания на част от отборите са свързани с насрочени техни мачове от 22:15ч. в неделя вечер или от 22:00ч. в понеделник, като и в двата случая става дума за вечерта преди работен ден.

Следва да се уточни все пак, че тази промяна в наредбата има за цел да разпредели по-справедливо финансовите премии на отборите за следващия сезон - 2017/18. Планира се клубовете натрупали най-много глоби по този компонент да получат по-малки суми от телевизионни права следващия сезон, тъй като се предполага, че интересът към тях е по-малък.