на живо

Ново правило в Първа лига: При равни точки ще се гледат резултатите в редовния сезон

Промяната е заради съкратения формат на футболното първенство

Lap.bg

Българският футболен съюз въведе ново правило при определяне на крайното класиране за Първа лига. Ако след изиграването на всички кръгове има отбори с равни точки, то тяхната позиция в подреждането ще се реши от преките двубои в редовния сезон.

До сега се гледаха всички преки мачове - от редовния сезон и от плейофите. Само че, заради пандемията от коронавирус и спирането на първенството за 3 месеца, втората фаза на шампионата е намалена наполовина - вместо 10, ще се изиграят 5 кръга.

"Корекцията е с цел максимално спазване на правилата за равнопоставеност между клубовете и анулиране на фактора "единично домакинство" в последващите етапи на шампионата при формирането на крайното класиране", се казва в позицията на БФС.

Снимка: Lap.bg

Така например, ако "Локомотив" Пловдив, ЦСКА и "Левски" завършат с равен брой точки, на по-предна позиция ще се класират "сините". В редовния сезон те постигнаха две равенства със софийския си съперник - 0:0 като домакин и 2:2 като гост, и равенство и победа срещу пловдивчани.

При тази хипотетична ситуация "Локомотив" ще се нареди веднага след "сините", защото "смърфовете" записаха победа и равенство с ЦСКА.

"Левски" би бил в неизгодна позиция, ако завърши с равни точки с "Берое", тъй като отборът от стадион "Георги Аспарухов" загуби домакинството си, а при гостуването в Стара Загора направи равенство 1:1.

Тагове:

първа лига