на живо

Обискират стаите на руските биатлонисти на световното първенство

Сигналът до италианската полиция е от Международната федерация по биатлон

Reuters

Хотелските стаи на част от биатлонистите и треньорите на руския национален отбор, който в момента участва на световното първенство в Антхолц, Италия, са били обискирани и от тях са иззети лични вещи. 

Новината съобщи президентът на руската федерация Владимир Драчьов пред ТАСС, а след това тя беше потвърдена и от полицията в Италия.

Акцията идва след писмо от страна на Международната федерация по биатлон. В него се казва, че личният треньор на Александър Логинов - Александър Касперович, пребивава в лагера с чужда акредитация. 

Самият Логинов спечели златния медал в спринта в Антхолц, както и бронзовото отличие в преследвнето.

Снимка: Reuters

Пред ТАСС Логинов разказа, че полицаите са нахлули посред нощ в стаята и са насочили оръжие. 

"Казаха ни да седим по местата си, пребъркаха ни и бельото, провериха и моите неща. Истински обиск си беше. Интересуваха ги моите вещи. Поисках да дойде нашата преводачка Екатерина. Тя провери документите, които бяха донесли и каза, че става въпрос за искане на Международната федерация. Това доста ме разстрои. Надявам се да не остане незабелязано, въпреки че не очаквам извинение", обясни той.

"Взеха ми компютъра и телефона. Това още повече ме притеснява. Не съм против, но това са лични вещи, през 2020 г. те са от първа необходимост. Не са ни предупреждавали. Получили сигнал и дошли на обиск", добавя той.

От отбора на Русия заявиха, че, въпреки изненадващото посещение от полицията, Логинов няма да пропусне да участва в мъжката щафета. Стартът е днес (22 февруари) от 15:45 ч.