на живо

Образувано е досъдебно производство за мача "Верея" - ЦСКА

Разследва се престъпление против спорта

Lap.bg

Районната прокуратура в Стара Загора наблюдава образувано досъдебно производство за извършено престъпление против спорта заради мача между "Верея" и ЦСКА от 19-ия кръг на Първа професионална лига на 9 декември 2018 г., завършил с победа 1:0 за "червените" като гост.

То е образувано по сигнал от полицията в София за това, че в началото на месец декември 2018 г. в Стара Загора е била предложена на другиго облага, за да повлияе на резултата на мача, което е престъпление по чл.307в, ал.1 от Наказателния кодекс.

Разследването е било възложено на ОДМВР – Стара Загора, като е определен двумесечен срок за провеждането му.

По посочения член наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева.

Пред bTV от Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз заявиха, че най-вероятно става дума за уговорен точен резултат.

Тимът на "Верея" беше изваден от Първа професионална лига по решение на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз. До това се стигна след сигнал от страна на УЕФА за манипулиране на 5 от мачовете на старозагорци и неправомерно финансиране от страна на китайски граждани, свързани с черно тото.

В началото на 2019 г. "Верея" беше наказан с глоба заради съмнения за уговорки в мачовете със "Славия", "Берое" и въпросният с ЦСКА.

От старозагорския клуб отрекоха всички обвинения, като ги определиха за "кампания против отбора и президента на БФС Борислав Михайлов" и заявиха, че ще обжалват.