на живо

Общото събрание на "Левски": Какви промени се очакват?

Следете случващото се на стадион "Георги Аспарухов" на нашия сайт и в профилите ни в социалните мрежи

Lap.bg

Дългоочакваното Общо събрание на футболния "Левски" ще се състои днес - 31 август. Всички акционери в "синия" клуб ще си дадат среща на стадион "Георги Аспарухов", а в 11:00 ч. ще бъде даден старт на обсъжданията, които пряко касаят бъдещето на отбора.

"Левски" е в тежка финансова криза от началото на 2020 г., когато подкрепата си за "сините" оттегли основният спонсор - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков. Оттогава отборът се издържа предимно с дарения от фенове. Заради забавените заплати голяма част от футболистите разтрогнаха договорите си с клуба.

Снимка: Lap.bg

Мажоритарният пакет акции е в ръцете на Наско Сираков, който обаче не успя през последната година да стабилизира клуба. И днес "сините" срещат трудности при покриването на задълженията си. 

Вчера (30 август) Сираков обяви подписването на нов спонсорски договор с фирма за спортни залози и казина, която си сътрудничи с клуба от юли 2020 г. Контрактът е за 5 години, а финансовите параметри не бяха разкрити. 

Новият спонсорски договор идва повече от месец, след като Сираков се оттегли от преговорите за продаване на своя пакет акции на съмнителния британски бизнесмен Джоузеф Диксън.

Снимка: Lap.bg

Ясно е, че представител на спонсора ще влезе в Надзорния и Управителния съвет на "Левски". 

В момента в Надзорния съвет на "сините" са Наско Сираков, баскетболният треньор Константин Папазов и представителят на феновете Петър Ганев. 

Снимка: Lap.bg

В "Левски" трябва да се справят и със спортно-технически проблеми. От началото на сезона тимът има 2 победи и 4 загуби, а това му отрежда осмо място в класирането. На скамейката липсва най-важната фигура - треньорът. След като Живко Миланов подаде оставка, Сираков заяви, че е подновил преговорите с основния си фаворит Станимир Стоилов. Специалистът обаче иска клубът да демонстрира стабилност преди да се завърне в него. 

Друг основен проблем са нарастващите задължения на "сините". От няколко години най-належащ за покриване е дългът към Националната агенция по приходите. Самият Сираков не пожела да назове конкретна сума, като обясни: "Ако ви кажа някаква цифра, ще ви излъжа, защото варират - чистим някои и излизат други. Можем значително по-спокойно да гледаме бъдещето. Имаме сериозна основа, върху която да си градим къщичката".

Снимка: Lap.bg

Очакват се и други промени в устава на клуба, като една от спряганите интересни точки е, че футболистите няма да играят с екипи, в които преобладава червеният цвят. Подобни те използваха за 100-годишнината на отбора през 2014 г.

Националният клуб на привържениците на "Левски" настоя преди дни цялото Общо събрание да се излъчи онлайн и по този начин да се оправдае обещаната прозрачност от Сираков. Той от своя страна заяви, че срещата на акционерите ще бъде заснета, а на сайта ще бъде качена стенограма от нея.

Снимка: Lap.bg