на живо

Обвиниха бивши президенти на германския футбол в даване на подкупи

Те са разследвани за нерегламентирани плащания, свързани с Мондиал 2006

Reuters

Швейцарската прокуратура повдигна обвинения в измама на стойност 6.7 милиона евро на трима от организаторите на Мондиал 2006 и един бивш ръководител във ФИФА. Волфганг Нирсбах, Хорст Шмид, Тео Цванцигер и бившият главен секретар на световната футболна централа Урс Линс са заподозрени в нерегламентирани плащания, свързани със световното първенство през 2006 г., на което Германия беше домакин.

В обвинителния акт на прокуратурата се посочва, че бившите президенти на Германския футболен съюз (DFB) Тео Цванцигер и Волфганг Нирсбах, Хорст Шмид и бившият високопоставен служител на Швейцария във ФИФА Урс Линс са заблудили членовете на DFB за причината за плащането на 6.7 милиона евро.

Според разследването по случая, парите са използвани за подкупи и купуване на гласове в полза на кандидатурата на Германия за форума през 2006 г. 

На 6 юли 2000 г. Германия победи Южна Африка с 12 срещу 11 гласа в избора за домакин на световното първенство.

"Ройтерс" съобщава, че четиримата заподозрени са отрекли обвиненията. Преди месец прокуратурата прекрати разследването за пране на пари по случая.

Производството срещу Франц Бекенбауер, който също е разследван по делото, продължава отделно, тъй като той не може да бъде разпитан заради здравословни проблеми. Бившият президент на "Байерн" Мюнхен оглавяваше кандидатурата на Германия за световното през 2006 г.