на живо

Обвиниха Иниеста в расизъм (СНИМКА)

Снимка по случай Деня на тримата крале разбуни духовете в Испания

Бившият футболист на "Барселона" Андрес Иниеста получи тонове критика след публикуването на снимка с двама души с изрисувани в черно лица в чест на празненствата по случай Деня на тримата крале в Испания.

34-годишният Иниеста позира с жена си и децата си, а гостите са облечени в специални костюми. Двама от тях са боядисали лицата си с черен грим, защото в Испания ролята на Балтазар чесно се играе от бял мъж с черно лице.

Играчът на японския "Висел Кобе" не отговори на критиците.

 
 
 
View this post on Instagram

 

A post shared by Andres Iniesta (@andresiniesta8) on

"Уважавам Иниеста като публична фигура и спортист. Той изглежда изключително скромен мъж и съотборник. Само се чудя как може да делиш съблекалня и толкова много трофеи с Ерик Абидал и Дани Алвеш и да не осъзнаваш, че това не е готино. Много разочароващо", изказа се журналистът Муса Оквонга.

Представителят на Би Би Си Радио 1 Ник Брайт добави: "Не мога да повярвам, че през 2019 г. известните хора публикуват или се намират около хора, които туитват снимки с "черни лица". Къде са приятелите ти, Иниеста?".

Денят на тримата краля или известен още като пристигането на тримата влъхви е важен християнски празник в Испания, който се отбелязва на 6 януари. Традиция е новороденото бебе Исус да бъде посетено от Мелхиор, Каспар и Балтазар.

В по-големите градове на страната има паради на 5 януари, а кралете обикновено се играят от съветници, повечето от които са бели, и затова в ролята на Балтазар влиза бял мъж с боядиносано в черно лице.

Кметът на Мадрид Мануела Кармена прекрати спорната традиция през 2016 г. и оттогава се наема чернокож мъж за превъплъщението.