на живо

Обвиниха Русия и Катар в плащане на подкупи за домакинство на световно

Вече десетилетие двете страни са обект на подозрения

Русия и Катар са давали подкупи, за да получат домакинство на световните първенства по футбол през 2018 и 2022-а. Това сочи обвинителен акт на федералната прокуратура на щата Ню Йорк, цитиран от "Ню Йорк таймс".

След дълги години на разследване федералната прокуратура повдигна няколко обвинения за корупция във ФИФА, които са и продължение на скандала в международната федерация, довел до края на управлението на Сеп Блатер.

Властите твърдят, че бившият президент на бразилската конфедерация и бивш член на изпълнителния комитет на ФИФА Рикардо Тейшейра и бившият вицепрезидент на ФИФА Николас Леос са приели подкупи срещу обещанието да гласуват за Катар 2022.

Също така друг бивш вицепрезидент на ФИФА - Джак Уорнър, заедно с още лица получили подкупи от Русия, за да подкрепят кандидатурата ѝ за 2018 г.

В обвинителния акт се съобщава, че на Уорнър били платени 5 млн. долара, а на друг бивш член на изпълнителния комитет - Рафаел Салгеро, били обещани 1 млн. долара от Русия.

Русия и Катар бяха обявени за домакини на мондиалите през 2018 и 2022 г. на 2 декември 2010 г., но малко след това двете държави бяха заподозрени в корупционни практики, които им гарантирали вота.

Според обвинението двама бивши служители на 21st Century Fox - Ернан Лопес и Карлос Мартинес, са платили милиони долари в подкупи за сключването на сделки за медийни и маркетингови права за футболни мачове.

Преди три години френските власти започнаха разследване срещу избора на Русия и Катар за финалите през 2018 и 2022-а.

bTV призовава: останете си вкъщи!