на живо

Официално: Английската Висша лига може да се завърне след 1 юни

Дотогава в страната са забранени всички професионални спортни дейности, дори и на закрито

Професионален спорт в Англия няма да има до 1 юни. Забраната на британското правителство включва и дейности пред закрити врата. Това означава, че след тази дата, ако пандемичната обстановка не се влоши, английската футболна Висша лига ще може да се завърне, макар и с мачове без публика!

Днес властите на Острова публикуваха план в обем от 50 страници, разясняващ как страната бавно ще отпусне извънредните мерки, наложени заради пандемията.

Втората фаза от плана, която няма да стартира преди 1 юни, включва "разрешаване провеждането на културни и спортни събития без публика, които ще бъдат излъчвани по телевизията". Целта е избягването на рисковани масови дейности.

Според документа, отварянето на стадионите може да бъде възможно единствено при спад на броя заразени с COVID-19. Регистрираните случаи в Обединеното кралство от началото на пандемията са 223 060, а починалите - 32 065.

"Проект Рестарт" на английската Висша лига, който продължава да се обсъжда от професионалните клубове в страната и доведе до разнобой, не включваше подновяване на кампанията този месец.

В същото време в Германия вече обявиха, че професионалният футбол се завръща още идния уикенд - на 16 май (събота).

Тагове: