на живо

Официално: ФИФА спря трансферите на Реал и Атлетико

Двата клуба могат да обжалват

EPA

Строги наказания понесоха двата мадридски гранда - Реал и Атлетико. Както прогнозира по-рано днес авторитетното испанско издание "Ас", което се позовава на свои източници в Световната футболна централа, на двата клуба бяха забранени трансферите за два периода.

Преди минути ФИФА обяви официално санкцията.

"Реал Мадрид и Атлетико Мадрид са наказани за нарушаване на членовете 5, 9 и 19, както и анекси 2 и 3 от Правилника за осъществяване на трансфери на играчи. Трансферното ембарго не влияе по никакъв начин на настоящия прозорец, защото санкциите са наложени след началото му."

"Така то ще важи за следващите два. Санкцията е наложена върху всички формации на Атлетико и Реал Мадрид. Изключение правят само отборите по женски футбол, плажен футбол и футзал на тези клубове. На тях им се позволява да се разделят с футболисти и да ги продават при желание", пише в становището на ФИФА. 

Така клубовете няма да имат право да осъществяват трансфери през идното лято и през януари 2017 година.

Санкцията е подобна на тази на Барселона, която изтече преди близо месец. Причините за налагането ѝ са нередности при подписването на договори с млади играчи от чужди държави.

Очаква се и Испанската футбола федерация да бъде глобена, защото не е предприела мерки по-рано.

Реал и Атлетико имат право да обжалват наказанието пред Спортния арбитражен съд в Лозана.