на живо

Официално: Футболистите на "Юве" се отказаха от заплати за 4 месеца

Те ще спестят 90 млн. евро на клуба

Getty Images

Футболистите и треньорът на "Ювентус" Маурицио Сари са постигнали договорка с ръководството и ще се откажат от заплатите си за месеците март, април, май и юни. 

Това потвърдиха "бианконерите" в официалния си сайт.

Споразуменията с всеки играч поотделно все още не са подписани, но се очаква това да стане в близките дни. 

Според изявлението, по този начин в касата на клуба ще се задържат 90 млн. евро.

Ако все пак мачовете от настоящия сезон се подновят, от клуба ще преговарят отново с футболистите и ще им предложат компенсации, в зависимост от приходите.

По-рано през деня италианското издание "Тутоспорт" разкри, че подобно споразумение ще бъде сключено, тъй като капитанът Джорджо Киелини е получил одобрение на идеята от големите звезди - Кристиано Роналдо, Леонардо Бонучи и Джанлуиджи Буфон. От там предполагаха, че футболистите ще се откажат само от възнагражденията си за месец и половина, за да спестят близо 30 млн. евро на клуба.

Роналдо е футболистът с най-висока заплата в тима. Той получава по 31 млн. евро на година. Това означава, че той ще се раздели с най-голяма сума. 

Причината за финансовите мерки в клуба е пандемията от коронавирус. Италия е една от най-засегнатите страни в световен мащаб. Регистрираните положителни проби за COVID-19 са над 92 000, а починалите вече са над 10 000. 

В тази ситуация футболните първенства бяха спрени, а клубовете нямат приходи.

bTV призовава: останете си вкъщи!