на живо

Официално: Футболните отбори започват тренировки от 15 май

В сряда ще бъде решено кога ще бъде подновено първенството

Lap.bg

Футболните отбори ще могат да започнат колективни тренировки от 15 май. Това заявиха от Министерството на младежта и спорта. Тази дата е одобрена от Министерството на здравеопазването.

Тимовете у нас не са провеждали нормален тренировъчен процес от 13 март, когато беше обявено въвеждане на извънредно положение заради пандемията от коронавирус.

Снимка: Lap.bg

Дори и след 15 май, футболистите и треньорите трябва да спазват противоепидемиологичните мерки. Три дни преди старта на подготовката, всички играчи ще бъдат подложени на тестове за коронавирус. 

От съобщението на Министерството на младежта и спорта става ясно, че датата за подновяване на мачовете от Първа и Втора футболна лига у нас ще стане ясна на 13 май. Тогава министър Красен Кралев ще проведе среща с министър Кирил Ананиев. 

Вариантите са два - 5 юни или 12 юни. Двамата министри ще обсъдят и мерките, при които ще се играят оставащите мачове.

До края на редовния сезон в Първа лига остават два кръга. След тях отборите трябва да бъдат разделени на Първа шестица и Втора осмица. Очаква се, вместо 10 кръга, отборите да изиграят 5, а след това да се проведат баражите за участие в Лига Европа.