на живо

Официално: Футболното първенство се завръща на 5 юни без публика на стадионите

Отборите ще провеждат подготовка на три етапа

Lap.bg

Футболният шампионат у нас ще се завърне по терените на 5 юни. Решението е официално и беше съобщено със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Той потвърди казаното от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев вчера (13 май).

Оставащите срещи ще се играят без публика. До 21 май отборите трябва да представят план как ще се спазват противоепидемиологичните мерки по време на срещите.

"Тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки час. Трябва да бъдат осигурени диспенсери, течен сапун и еднократни кърпи за ползване. Не се позволява струпване на много хора едновременно в общите помещения", се казва в съобщението.

Снимка: Lap.bg

Преди да бъдат подновени мачовете, от министерството на младежта и спорта разрешиха да бъде проведена подготовка. Тя ще се осъществи на 3 етапа:

"-Първи етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол - от 15.05.2020 г. до 20.05.2020 г., като тренировъчни занимания на открито да се провеждат на групи с до 5 спортисти и до 2 треньори.

-Втори етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол - от 21.05.2020 г. до 26.05.2020 г., като тренировъчни занимания на открито да се провеждат на групи с до 11 спортисти и до 3 треньори.

-Трети етап за провеждане на подготвителния тренировъчен процес в професионалния футбол - от 27.05.2020 г. до 04.06.2020 г., като тренировъчни занимания на открито да се провеждат с целия отбор. В етапа се разрешава провеждането на контролни срещи без публика за въвеждане на отборите в първенството"

Всички мерки са съобразени с Българския футболен съюз. До края на редовния сезон остават 2 кръга, а след това от плейофите ще се изиграят още 5 кръга. 

Снимка: Lap.bg

В турнира за Купата на България трябва да се изиграят полуфиналите (в два мача) и финала. Футбол у нас не се играеше от средата на март, когато беше въведено извънредното положение заради пандемията от коронавирус.

"Със същата Заповед от днес се допуска упражняването на колективни спортове за аматьори с до 12 участници без състезателен характер, без публика и само на открити места, при спазването на всички противоепидемични мерки", се казва още в съобщението.