на живо

Официално: Конгрес на БФС на 11 декември няма да има

Провеждането му е отменено след препоръка на здравния министър

Конгрес на Българския футболен съюз на 11 декември няма да има. Това обявиха официално от родната централа.

Провеждането му се отменя след препоръка на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

Съобщението в сайта на БФС:

"Българският футболен съюз припомня, че след препоръка на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов (писмо № 62-00-95 / 04.11.2020 г.) е отменено провеждането на конгрес на БФС на датата 11 декември 2020 г.

Това означава, че понастоящем не съществува правно основание за издигане и разглеждане на кандидатури за президент на БФС.

Такива кандидатури ще могат да се издигат при условията, определени в Устава на Българския футболен съюз и след определянето на датата за провеждане на конгрес".

Първоначално Конгресът за избор на нов президент на БФС трябваше да се състои през лятото на 2020 г., но повишаването на броя на заразени с коронавирус у нас принуди членовете на Изпълнителния комитет да го преместят за зимата. 

От октомври 2019 г. футболната централа се управлява от временния президент Михаил Касабов. Той застана на поста, след като Борислав Михайлов подаде оставка. Причината беше расисткият скандал по време на мача между България и Англия (0:6). Тогава срещата беше прекъсната от непристойни скандирания, а президентът напусна националния стадион преди последния съдийски сигнал. В последствие министърът на младежта и спорта Красен Кралев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че държавата няма да си сътрудничи с БФС, ако Михайлов е начело.

Последният конгрес за избор на президент на футболната централа се проведе на 16 февруари 2018 г. Тогава Михайлов спечели четвъртия си мандат начело.

Желание да участват в нови избори до сега заявиха президентът на "Марица" Пловдив Христо Христов, бившият собственик на "Нефтохимик" Христо Порточанов, както и бизнесменът Петър Величков, който обяви, че в щаба му ще влезе голмайстор номер 1 на националния отбор Димитър Бербатов.

Изпълняващият длъжността президент на централата Михаил Касабов заяви, че нито един от тях официално не е подал документи за участие в своеобразните избори.