на живо

Огромен отзвук и подкрепа в социалните мрежи за тримата ни плувци с допинг

Антъни Иванов, Екатерина Аврамова и още много други застанаха зад уличените национали

Огромен отзвук в социалните мрежи предизвика новината, че трима плувци от националния тим на България са дали положителни проби за веществото станозолол. След разследване на bTV стана ясно, че уличените са Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

От федерацията подозират, че те са действали самосиндикално, използвайки препарата, който предизвиква бързо натрупване на мускулна маса и сила, комбинирано с едновременно намаляване на телесните мазнини. Самите уличени са категорични, че са приемали само медикаменти и витамини, давани им от треньора Кристиян Минковски или лекаря на тима Любомир Петров.

След като стана ясно, че тримата ги грози наказание от 4 години и преди положителните допинг резултати да бъдат потвърдени с отваряне на Б-пробите, техни съотборници, приятели и познати ги подкрепиха с публикации в социалните мрежи.

Част от националния тим по плуване е и 21-годишният Антъни Иванов, който е финалист на световни и европейски първенства, медалист от юношески състезания, многократен държавен шампион и национален рекордьор, прави фурор в Щатите, където учи и тренира през последните две години. В „Инстаграм“ той организира онлайн среща с тях и заяви, че ги подкрепя, а следващата седмица ще коментира скандала, тъй като в момента е фокусиран над състезанията, които му предстоят.

„Ако трябва да вярвам на някой, ще е на приятелите ми“, беше лаконичен той за момента.

С публикация в подкрепа на тримата си съотборници в националния тим излезе и 17-годишният Йосиф Миладинов, който влезе в историята на родното плуване, превръщайки се в първия с под 49 сек на 100 м свободен стил.

Екатерина Аврамова, която има над 70 поправки на националните рекорди в родното плуване и над 25 в тези на Турция и е участвала два пъти на олимпийски игри - в Лондон 2012 (от името на България - б.а.) и в Рио 2016 (от името на Турция - б.а.), говори пред своите последователи в социалните мрежи по казуса. Тя каза, че познава лично тримата уличени, а практиката за даване на хапчета в чаша от страна на Кристиян Минковски не се е променила от последния ѝ лагер с националния отбор през 2009 г.

„Некадърните хора са на високи позиции у нас и никой няма силата да се изправи и да им каже, че съсипват не само спортисти, а и живота на хората. Аз имах лошата участ да тренирам при Минковски. Той беше човекът, който за малко да ме откаже от спорта“, заяви тя.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by (@ek.avramova)

Емоционално новината прие и Диана Петкова, която също е част от националния отбор по плуване.

„Приемам всичко това все едно се случва на мен! Нямаш друг избор и се доверяваш, доверяваш здравето, бъдещето и всяка една мечта! Някой от вас знае ли какво е да ти отнемат всичко, за което си се борил?“, започна тя публикацията в социалните мрежи.

„Те нямат друг избор, освен да бъдат на лагер с месеци и да си пият добавките, някои от нас дори нямаха право да тренират с личните си треньори, ако искаме да получаваме това, което заслужаваме!“, добавя още плувкинята, която в началото на годината реши да продължи образованието и кариерата си в университета Алабама в САЩ.

Тя организира и онлайн петиция в подкрепа на своите съотборници от националния тим.

Добромира Иванова, чиито права бяха спрени през 2017 г. за 4 години заради положителна допинг проба, заяви, че подкрепя Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

„Разбрахте как правят чистка в националния отбор по плуване, за да могат да нямат отделни разходи за хора, които са им ненужни. Ето така българският спорт заличава талантливи момчета като тях. Аз бях потърпевша по същия начин, защото предпочитат друг да е вместо мен. Стискам палци на тези момчета и знам, че те ще докажат невинността си“, заяви Иванова, която към момента на наказанието си имаше 4 поправки на национални рекорди.

Подкрепа за тримата уличени дойде и от националния рекордьор на 400 м свободен стил за юноши Йордан Янчев. „Има толкова неща, които не знаете, така че не бързайте да си давате изводи, че състезателите са приели умишлено тези забранени вещества“, написа той.

Участничката на три олимпийски игри (Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио де Жанейро 2016) - Нина Рангелова прекрати състезателната си кариера през 2016 г., но не остана безразлична към скандала.

"Защо трябва да се заплашват състезатели, които изберат да не ходят по лагери?! Защо трябва всички да тренират при един и същи треньор?", пита тя в социалните мрежи и добавя: "Аман от алчни и егоцентрични ръководители, които се появяват пияни и заляни по състезанията на децата. Имайте малко достойнство и отстъпете място на хора, които наистина имат желание и качества да разбират за развитието на плуването!".