на живо

Окончателно: Без щанги на Олимпиадата в Рио

Отмениха глобата от 500 000 щатски долара.

Спортният арбитражен съд в Лозана /КАС/ отхвърли апелацията на Българската федерация по вдигане на тежести за решението на Международната федерация по вдигане на тежести за отстраняване на българския национален отбор от участие в летните олимпийски игри в Рио де Жанейро заради нарушение на антидопинговите правила. Това пише в прес-съобщение на КАС.

Българската федерация по вдигане на тежести подаде апелация в КАС на 8 декември заедно с молба за отмяна на наказанието.

По този начин остава в сила забраната за участие на българския национален отбор по вдигане на тежести на олимпиадата в Рио де Жанейро.

На 9 ноември миналата година Българската федерация, по решение на Международната федерация, бе отстранена от участие в олимпийските игри (в това число и младежките) през 2016 година заради нарушение на антидопинговите правила, направени от 11 български щангисти.

Националният отбор на България по вдигане на тежести през март 2015 година бе дисквалифициран в пълен състав, след като допинг-пробите на 11 щангисти от отбора дадоха положителен резултат. Анаболният стероид станозол бе открит в щангистите при извънредна допинг-проба в началото на март в София по време на подготовката на отбора за европейското първенство в Грузия.

Същевременно стана ясно, че същата институция е отменила наложената на родната федерация глоба и в размер на 500 000 щатски долара. Това е първият случай в историята, когато се отменя глоба на Международната федерация по вдигане на тежести. Решението на практика в момента напълно удовлетворява исканията на българската страна, за която приоритетно бе отпадането на паричната санкция.