на живо

Олимпиадата в цифри: 11,5 млрд. долара бюджет и 200 км огради

10,5 хил. участника се борят за 4 924 медала в Рио

Getty Images

31-те олимпийски игри в Рио де Жанейро започват след ден, а целия свят е вперил поглед към Бразилия в очакване на зрелищни състезания, нови рекорди и положителни емоции.

Първите олимпийски игри в Южна Америка ще приемат повече от 10,5 хил. участника от 206 страни. С най-многобройна делегация е САЩ (555 състезатели), а цели 14 са страните, които ще бъдат представени само от 1 състезател.

До 21 август ще бъдат раздадени 4 924 медала в 34 спорта. За тях ща се борят и 51 представители на България. Те ще се състезават в 14 дисциплини.

Събитията всъщност са 306 и ще се състоят в 37 съоръжения (32 в Рио де Жанейро и 5 в други градове в Бразилия).

Колко струва цялата организация на олимпийските игри? 11,5 млрд. долара! 7,1 млрд. от тях са вложени в изграждане на нови съоръжения, между които е и олимпийското село. 3000 бразилски семейства обаче едва ли се радват на игрите в страната им, той като им се наложи да напуснат домовете си, за да могат жилищните сгради и съоръженията да бъдат построени на тяхна земя. 11 работници пък починаха по време на строителните дейности.

Снимка: Getty Images

Недовършените сгради в олимпийското село обаче бледнеят пред проблема с престъпността в страната. 21 от 50-те града в света с най-висока престъпност са в Бразилия, а през 2015 г. 1202 от престъпленията в Рио са завършили с фатален край.

Пред тези факти 895 млн. долара бюджет за сигурност на игрите не звучи много. С него ще бъдат наети 85 000 охранители и полицаи, а бройката им е двойна в сравнение с игрите в Лондон през 2012 г. Освен това организаторите са подсигурили и близо 200 км ограждения, с които да спират нарушители.

Снимка: Getty Images

Най-плашещ за атлетите обаче се оказа вирусът Зика. 17 от състезателите се отказаха от участие в олимпийските игри заради опасения от заразяване, като между тях са и най-добрите 4 представители на голфа - спорт, който се завръща в състезателната програма след 112 години прекъсване.

26 000 са случаите на заразени с въпросния вирус за първото тримесечие на 2016 г., а министерството на здравеопазването на Бразилия ще отдели 5,7 млн. долара за борба с комарите преносители на щама по време на предстоящите игри. Въпреки данните, професорът от Йейл Грег Гонсалвес твърди в последния си доклад, че вероятността турист да се зарази с вируса е нищожна - 0,0074%.

Състезанията в залива Гуанабара в Рио не бяха отменени, въпреки проблемите със замърсяването. Организаторите действаха с размах - 32 тона умряла риба беше изхвърлена от мястото, на което ще се проведат състезанията по ветроходство.

Снимка: Getty Images

И все пак най-очакваното събитие си остава откриването. Билетите за него са с цени 60-1400 долара, което е значително по-малко от стойността на пропуските за самите състезания (6-365 долара). Напълно безплатни за зрители ще са събитията на открито.

Ако това не е достатъчно за да хванете първия полет до Бразилия, шансът да се срещнете с още 500 хил. чуждестранни туристи в Рио е много голям. Но побързайте! 90% от стаите в хотелите са заети!