на живо

Олимпийските игри в Токио - почти сигурно без чуждестранни фенове

Решението на японското правителство е превантивна мярка срещу коронавируса

На олимпийските игри в Токио това лято по всяка вероятност ще могат да присъстват единствено местни фенове. Решението е било взето на среща на японското правителство, като това е превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса на островната държава.

По информация на агенция "Киодо", се очаква до края на март японското правителство и организаторите да направят среща с Международния олимпийски комитет (МОК), за да решат окончателно казуса с чуждестранните посетители.

Също така е решено церемонията по носенето на олимпийския огън да бъде без публика, като в нея ще се допускат само участниците. Тя ще се проведе в префектура Фукушима, като след това 10 000 бегачи ще пренесат огъня през цялата територия на Япония.

Президентът на олимпийския комитет на Токио - Сейко Хашимото, наскоро заяви: "Наистина бихме искали хора от цял свят да могат да дойдат, но ако не сме готови да ги приемем и ситуацията в Япония не е перфектна, това ще създаде много проблеми и на посетителите от чужбина“.

В момента тенденцията в страната е за спад на новозаразените с COVID-19, но голяма част от обществото в Япония вече изрази нежеланието си олимпийските игри да се проведат в страната през това лято. Анкети сред японците показаха, че те не искат чуждестранни зрители да посещават страната, за да наблюдават на живо Игрите.

Отлагането им с една година вече доведе до увеличаване на разходите за събитието, които достигнаха най-малко 15 млрд. долара. Организаторите очакваха да покрият част от тази сума с пари от продажба на билети, но към момента изгледите са загубите да стават още по-големи.

По план, олимпийските игри в Токио трябва да се проведат това лято между 23 юли и 8 август.