на живо

Откриват олимпийските игри в Токио на 23 юли 2021 г.

Закриването ще бъде на 8 август

Reuters

Олимпийските игри в Токио догодина ще бъдат открити на 23 юли и ще приключват на 8 август. Най-големият спортен форум на планетата трябваше да се проведе това лято, но пандемията от коронавирус наложи неговото преместване с една година.

Игрите ще продължат да се казват Токио2020, въпреки изместването с 12 месеца. Новите дати са съобразени със спортния календар и преместеното за догодина европейско първенство по футбол.

Параолимпийските игри ще започнат на 24 август и ще бъдат закрити на 5 септември 2021 г.

До преместването на олимпийските игри се стигна, след като организаторите се притесниха, че пандемията няма да позволи на атлетите да се подготвят подобаващо, тъй като за борба с вируса се изисква социална изолация. По този начин се прекъсва нормалният тренировъчен процес. Редица турнири, на които трябваше да бъдат разпределени квотите за участие, също не се проведоха.

Първоначално от японска страна и МОК обявиха, че е прекалено рано да се говори за отлагане, тъй като Игрите трябваше да се проведат между 24 юли и 9 август. Томас Бах дори посъветва спортистите да не спират да тренират и да показват олимпийския дух.

Снимка: Reuters

Това породи огромно недоволство сред атлетите, които заявиха, че по този начин здравето им остава на заден план. Канада и Австралия излязоха с категорични позиции, че ако форумът е през това лято, няма да изпратят своите спортисти в японската столица. Великобритания също загатна за подобен сценарий.

Така за първи път олимпийските игри биват отлагани в мирно време. 

Дори и проведени през 2021 г., логото на олимпийските и параолимпийските игри ще остане Токио2020. А олимпийският огън, който беше запален преди дни, ще остане на територията на Страната на изгряващото слънце. 

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: