на живо

Оо, това е толкова "спърско"! (ВИДЕО)

Комичните провали на "Тотнъм" нямат край... Или?

Какво може да бъде "спърско"? Според неписания футболен речник "спърско" е да побеждаваш, когато успехът не ти носи нищо, а да губиш във важните моменти. Да водиш в резултата, но да допускаш немислими обрати. Да бъдеш постоянно непостоянен, преследвайки високи цели, до които се докосваш, но в крайна сметка всичко завършва с гръмък провал.

Виновник за появата на това определение е един от финалистите в Шампионската лига през този сезон - "Тотнъм", а то идва от прозвището на тима - Spurs ("шпорите").

Всъщност може би всичко започва от самото създаване на клуба от Северен Лондон през далечната 1882 г. под името "Хотспър". Кръстен е на сър Хенри Пърси, познат по-скоро като сър Хари Хотспър - средновековен благородник с редица успехи на бойното поле по време на Англо-шотландските войни, което го превръща в един от "лошите" в "Смело сърце".

via GIPHY

Сър Хотспър обаче загива в Битката за Шрусбъри. Сражение, което до голяма степен се решава не от мечове и копия, а от стрели. Картини от бойните действия пък правят така, че смъртта на Хари Хотспър да изглежда... леко комична (илюстрацията по-горе), поне за зевзеците сред футболните запалянковци.

Оо, това е толкова "спърско"! На Острова са чували въпросното изречение безброй пъти. В него има толкова мъка и разочарование, колкото и комедия. "Тотнъм", подобно на човека, чието име носи, има навика да се представя отлично, но да губи всичко в края.

Феновете на "Арсенал" обичат да се подиграват на вечния съперник, празнувайки St. Totteringham's Day - денят, в който отборът им математически не може да бъде задминат от "Тотнъм". През 2015/16 този ден настъпи след последния кръг във Висшата лига.

В дълги периоди от сезона "шпорите" бяха най-близо до лидера и бъдещ шокиращ първенец - "Лестър" на Клаудио Раниери. След като изостана от върха, но пък подпечата мястото си в Шампионската лига, "Тотнъм" намали темпото и записа равенства с "Уест Бромич" и "Челси", както и загуби от "Саутхемптън" и "Нюкасъл". От своя страна "Арсенал" осъществи късен рейд и изпревари "шпорите" с една точка, за да стане вицешампион. Колко "спърско"!

През 2011/2012 "шпорите" започнаха сезона блестящо и в един момент изглеждаха като претендент за шампионската титла в Англия. Водеха с 2:0, но отстъпиха с 2:5 на местния си враг "Арсенал", въпреки това имаха цели 10 точки аванс пред "артилеристите". Пропиляха преднината и в крайна сметка завършиха на трето място... на точка зад хората на Арсен Венгер.

Поне четвъртият се класира за Шампионската лига... Не и в този случай! "Челси" остана шести, но спечели най-авторитетния клубен турнир и отмъкна последната квота за него. На "Тотнъм" се наложи да се задоволи с участие в Лига Европа. Колко "спърско"!

Две години по-рано "Тотнъм" завърши четвърти, без да постави под напрежение лидерите. Странно скучно... Почитателите на лондончани обаче мечтаеха за триумф във ФА Къп. Той изглеждаше близо.

"Шпорите" стигнаха до полуфинал, където се изправиха срещу отдавна изпадналия от елита тим на "Портсмут". Бившите работодатели на Светльо Тодоров бяха в тежка финансова криза и завършиха кампанията с едва 19 точки в актива си. Вратата пред "Тотнъм" за първи финал в надпреварата от 1991 г. бе широко отворена. Е, "Портсмут" я затвори след успех с 2:0 с продължения. Попаденията тогава вкараха Фредерик Пикьон и една настояща звезда на "Барселона"... Кевин-Принс Боатенг. Колко "спърско"!

Стигаме до най-комичния провал в историята на "Тотнъм". "Лазанягейт" - дефиницията на "спърско". През 2006 г. единственото, което "шпорите" трябваше да направят в последния кръг от кампанията, бе да спечелят срещу друг лондонски тим - "Уест Хем". При три точки, "Спърс" щяха да си осигурят четвъртата позиция, а "Арсенал" да остане пети - двоен празник.

Във вечерта преди двубоя с "Уест Хем" обаче, отборът на "шпорите" излиза на ресторант и похапва лазаня. Оказва се, че тя не е била особено прясна... Повечето титуляри получават хранително натравяне и едва ходят. Някои се напъват (беше нарочно) да играят, но усилията им не водят до желания резултат. Поражение с 1:2 за "Тотнъм", "Арсенал" в Шампионската лига. Колко "спърско"!

Това са само няколко "спърски" момента, капки в морето. През настоящата кампания "Тотнъм" изглеждаше близо до обогатяване на своята колекция от неудачи. Хората на Маурисио Почетино се разминаха на косъм с отпадане още в групите на Шампионската лига, след това бяха на път да изпуснат и мястото си в топ 4 в Англия, но все пак и това не се случи.

А в Шампионската лига "шпорите" направиха нещо нетипично с драматичното отстраняване на "Аякс" в полуфиналите. Привържениците на лондончани вече призовават "спърско" да отпадне от речника на футболния запалянко.

Дали отборът им ще затвори устите на шегаджиите или пак ще направи нещо "спърско"? 

Разберете утре от 21 ч., когато "Тотнъм" се сблъсква с "Ливърпул" в английския финал на Шампионската лига. Мачът ще бъде излъчен пряко по bTV Action и на онлайн платформата ни VOYO.BG.

Снимка: Getty Images