на живо

Оправдаха бившия президент на перуанския футбол по обвинението в корупция

Мануел Бурга бе сред замесените в корупционния скандал във ФИФА, който избухна през 2015 г.

Getty Images

Федералният съд в Бруклин оправда бившия президент на футболната федерация на Перу Мануел Бурга по корупционния скандал във ФИФА, който избухна през 2015 година.

Бурга беше признат за невинен, след като съдиите прецениха, че Прокуратурата не може да докаже, че 60-годишният перуанец е получил над 4 милиона долара подкупи.

Както е известно, същият състав на съда в петък призна за виновни по множество случаи други двама обвиняеми по делото - Хуан Анхел Напаут и Жозе Мария Марин.

Тримата бяха сред над 40-е арестувани през 2015 година във връзка с разследване на Американската прокуратура на корупционни схеми и практики във ФИФА.

59-годишният Напаут, бивш вицепрезидент на футболната асоциация на Южна Америка КОНМЕБОЛ и бивш шеф на парагвайската футболна централа, беше признат за виновен за получаване на подкупи за 10,5 милиона долара след 2010 година.

85-годишният Марин, бивш президент на Бразилската футболна федерация, пък е взел подкупи от около 6,55 милиона долара. 

Двамата са получили парите за оказване на влияние при разпределянето на телевизионни права за футболни срещи от региона. Те остават с ареста до окончателното определяне на размера на присъдите им.