на живо

Осъдиха трикратен световен шампион в каяка за трафик на кокаин

Пакетите са на стойност над 150 млн. долара

Носителят на два сребърни медала от олимпийските игри в Атина през 2004 г. и трикратен световен шампион по кану каяк Нейтън Багали и брат му Дрю бяха признати за виновни във внасяне в Австралия на кокаин за над 150 млн. долара. Присъдите им ще бъдат обявени по-късно този месец.

Дрю и друг мъж бяха арестувани през 2018 г. след зрелищно преследване с органите на реда в морето, в което участваха военноморските и военновъздушните сили. Лодката, участвала в преследването, пък е собственост на Нейтън.

Наркотиците били пренасяни на борда на чуждестранен кораб, с който Дрю и неговият приятел Антъни Дрейпър се срещнали през юни 2018 г. Двамата обаче не останали незабелязани от разузнавателни самолети и след тях тръгнал кораб на държавните военноморски сили. Заснето е как Дрю изхвърля пакети кокаин през борда.

Опитът им за бягство е неуспешен и са заловени от полицейска лодка на щата Куинсленд.

Пред съда братята Багали пледираха за невинност. Дрю заяви, че мислел, че прибира тютюн, а не кокаин и бил отвлечен от Дрейпър. Той посочи също, че е получил заплахи от последния. Същевременно Дрейпър твърди, че е бил нает от Дрю Багали, за да управлява лодката и е бил информиран, че пакетите са с марихуана.

Разследващите органи разкриха, че Нейтън Багали е участвал в плана, като е купил и оборудвал със сателитен телефон и навигационна система лодката за трафика, пише Би Би Си.

В съда обаче каякарят заяви, че е придобил лодката с пари на брат си, който му е казал, че тя е за организиране на екскурзии за наблюдение на китове.

Братята Багали не за първи път имат проблеми със закона. През 2009 г. те бяха осъдени по обвинение, свързано с наркотици, както и за участие в производството на халюциногенни хапчета.

Медиите в Австралия очакват този път Нейтън и Дрю да получат доживотен затвор.