на живо

Осемте спасявания, които превърнаха Касияс в Сан Икер (ВИДЕО)

Припомнете си някои от най-добрите намеси на легендата

Икер Касияс се сбогува с футбола и натъжи всички обичащи великата игра. В бляскавата си 21-годишна кариера вратарят спечели 25 трофея, за много от които имаше основна заслуга с невероятни намеси.

Сред хилядите му спасявания обаче има 8, които го превърнаха в легенда, в Сан Икер.

1. Шампионска лига, финал, 2002 г.: "Реал" Мадрид - "Байер" Леверкузен 2:1

Тогава само на 20 години, Касияс помогна на "Реал" да завоюва деветата си европейска купа, спирайки не кого да е, а голмайстор №1 на България - Димитър Бербатов. Топката бе насочена към далечната греда и Бербо, за пореден път на точното място, сигурно вече си представяше как празнува попадението. Икер обаче се разтегна и отрази удара.

2. Суперкупата на Испания, 2003 г.: "Реал" Мадрид - "Майорка" 3:0

В редиците на "Реал" вече бе Дейвид Бекъм, който дебютираше на "Сантиаго Бернабеу". Кралският клуб преследваше обрат след изненадващото поражение с 1:2 в първата среща. С върха на пръстите си Касияс успя да отклони топката при пряк свободен удар на Арнолд Бругинк от около 30 м. По този начин мадридчани избегнаха навлизане на спора в продължения.

3. Купата на краля, осминафинал, 2004 г.: "Ейбар" - "Реал" Мадрид 1:1

Касияс показа класа срещу "Ейбар" на няколко пъти и отчая втородивизионния тим. Сред намесите му бе едно зрелищно изпреварване на Микел Саисар, който изглеждаше на път да прати топката в мрежата с глава.

4. Шампионска лига, групова фаза, 2008 г., "Реал" Мадрид - "Олимпиакос" 4:1

Лусиано Гайети проби по десния фланг и потърси Дарко Ковачевич, чийто удар от близка дистанция бе спасен от Касияс, въпреки че Серхио Рамос пречеше на видимостта му.

5. Примера дивисион, 2008 г., "Реал" Мадрид - "Атлетик" Билбао 3:0

Касияс помни този мач като един от най-силните в кариерата си. А феновете на "Белия балет" едва ли ще забравят спасяването му срещу Франсиско Йесте. В крайна сметка "Реал" записа класическа победа и си осигури шампионската титла 4 кръга преди края на кампанията.

6. Примера дивисион, 2010 г., "Севиля" - "Реал" Мадрид 2:1

Загуба за "Реал" Мадрид, но едно спасяване на Касияс срещу Ману дел Морал, което остава в историята.

7. Купата на краля, финал, 2011 г.: "Барселона" - "Реал" Мадрид 0:1

Андрес Иниеста се промъкна в наказателното поле. Изглеждаше сякаш това ще бъде поредният важен победен гол в богатата колекция на плеймейкъра. Сан Икер обаче бе на друго мнение.

8. Шампионска лига, осминафинал, 2014 г.: "Шалке" - "Реал" Мадрид 1:6

Спасяване от мач, завършил с разгромен успех за "Реал" Мадрид? Заслужава си да се гледа отново и отново, както и реакцията на Юлиан Дракслер.