на живо

Мая Иванова седма на европейското по вдигане на тежести

Българката направи двубой от 168 кг.

БГНЕС

Мая Иванова завърши седма в категория до 53 кг. на европейското първенство по вдигане на тежести. Българката достигна двубой от 168 кг. Тя бе осма в изхвърлянето със 76 килограма, с които успя да се справи във втория си опит. Преди това Мая успя да вдигне 74, а 78 се оказаха непосилни за нея.

Първа бе полякинята Йоанна Луховска, която се справи с 88 кг. След нея на почетната стълбичка в движението останаха италианката Дженифър Ломбардо и французойката Манон Лоренц, които от трети опит вдигнаха съответно 84 и 83 килограма.

В изтласкването Мая успя да направи само един успешен опит, като това бе в нейния първи такъв. Българката успя да вдигне над глава 92 кг, но последвалите 95 и 96 ѝ натежаха. Щангистката ни в това движение бе девета, но успешният опит ѝ помогна да се изкачи с една позиция до крайната седма. 

Златото грабна полякинята Йоанна Луховска с двубой от 196 кг., а нейна подгласничка бе Дженифър Ломбардо от Италия с два по-малко. С бронза се окичи нейната сънародничка Джорджия Русо, която приключи общо със 186.

Мая Иванова е третият български участник на европейското първенство, като преди това Даниела Пандова взе бронз до 48 кг., а 16-годишният Ангел Русев се нареди пети при 56-килограмовите.

Европейското първенство в румънската столица приключва в неделя, първи април.