на живо

Още осем мениджъра горят покрай скандала със Сам Алърдайс

Наставникът на Англия остана начело на тима само 67 дни

Getty Images

Още осем футболни бивши и настоящи мениджъри от Висшата лига на Англия, освен вече бившия селекционер на "Трите лъва" - Сам Алърдайс, са получавали подкупи при трансфер на играчи. Информацията е на британското издание "Телеграф".

Вестникът не разкрива имената на замесените специалисти за сега, но обеща до края на седмицата да съобщи името на асистент във водещ клуб, който е получил 5000 паунда на ръка. "Телеграф" прави разследването си на база на информация, получена от бившия италиански агент Пино Паляра.

Снимка: www.telegraph.co.uk

Репортер под прикритие се е свързал с италианеца, който беше изваден от футбола за пет години заради уреждане на мачове през 2005 г.

"Има едно нещо, на което винаги съм можел да разчитам - алчността на главните мениджъри. Мислех, че италианците са корумпирани, но тук е дори по-лошо", казва Паляра пред журналиста, представящ се за бизнесмен от Далечния Изток с намерения за инвестиции във футбола.

Разследването на вестника продължи 10 месеца, като за това време са разкрити множество корупционни схеми в английския футбол.

Преди дни от изданието публикуваха клип с вече бившия мениджър на Англия - Сам Алърдайс, който съветва как да се заобиколи правилото за прехвърляне на трансферни права на трети лица. Практиката е забранена от 2008 г. от Футболната асоциация в страната.

Скандалът костваше поста на Алърдайс начело на Англия. Той беше мениджър на отбора само 67 дни. 61-годишният специалист изведе "Трите лъва" само в един мач - победата над Словакия с 1:0 в квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г.

Престоят на Алърдайс, който в скандалното видео поиска 400 000 британски лири на година, за да съветва инвеститори в Хонг Конг и Сингапур, които се интересуват от закупуването на финансови/трансферни права на елитни футболисти, е най-краткия в историята на Английския отбор. През 2007 г. Стив Макларън беше начело на тима за 18 мача и период от година, шест месеца и 18 дни.