на живо

Освен депортация: Джокович плаща и половин милион долара за делото

Федералният съд разпореди тенисистът да покрие разходите

Новак Джокович определено преживява един от най-лошите дни в живота си. Освен, че съдът в Австралия разпореди той да бъде депортиран и не уважи жалбата му, сърбинът ще трябва да плати разходите по делото. А сумата за тях е впечатляваща!

Ноле трябва да отдели 500 000 долара, съобщават медиите в Сърбия. 

В решението на тримата съдии от Федералния съд влезе и клауза за покриване на всички разходи, направени по случая. 

Снимка: Reuters

Малко или много са тези 500 000 долара? Според авторитетното списание "Форбс", състоянието на Джокович се оценява на 220 млн. долара. През 2021 г. сърбинът е спечелил 34,5 млн. долара, а през цялата си кариера - 154,8 млн. долара. 

Сърбинът заяви, че няма да обжалва решението и ще се прибере в Европа. Джокович ще се качи на самолет за Дубай в 13:30 ч. българско време. След това вероятно ще кацне в родината си. 

Снимка: Reuters

Джокович опита да влезе в Австралия на 6 януари на базата на специално медицинско изключение, тъй като на 16 декември е дал положителен резултат на PCR тест и може да не се ваксинира до 16 май 2022 г. 

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

Снимка: Reuters

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

Депортацията на тенисиста означава, че той няма да може да играе на Откритото първенство на Австралия. Надеждата на Джокович беше да спечели 10-та титла в Мелбърн и по този начин трофеите му от Големия шлем да станат 21. В момента той, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20.