на живо

Освиркаха 1/8-финалистите Франция и Дания (СНИМКИ)

Двата тима направиха приятелско 0:0, Перу надви Австралия за честта си

Под бурни освирквания Франция и Дания завъртяха скучно 0:0 в последния си двубой от трета група на световното първенство. Двубоят трябваше да представлява директен сблъсък за първото място, но вместо това футболистите изглеждаха напълно удовлетворени от статуквото и отегчиха зрителите на стадион "Лужники" в Москва. 

Това бе и първото нулево равенство на Мондиал 2018. 

В крайна сметка французите спечелиха групата със 7 точки, а датчаните останаха втори с 5. Те чакат съперниците си от четвърта група, като вариантите са цели четири - Хърватия, Аржентина, Нигерия и Исландия.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан даде почивка на значителна част от титулярните си футболисти - капитанът Юго Лорис, Самюел Юмтити, Бенжамен Павар, Блес Матюиди, Пол Погба и Килиан Мбапе.

"Петлите" започнаха по-активно и можеха да открият в 14-ата минута, когато Каспер Шмайхел отрази удар на Оливие Жиру. До почивката двата тима не предложиха нищо интересно, а през второто полувреме скуката стана пълна. Играчите обаче така и не се смутиха от освиркванията от трибуните.

Снимка: Reuters

В другия двубой Австралия преследваше изразителна победа срещу вече отпадналия Перу и се надяваше Дания да загуби от Франция. Амбициите на тима обаче бяха попарени още в 18-ата минута, когато Андре Карийо отбеляза красиво попадение с удар от въздуха. Това бе и първи гол за Перу на световно първенство от 1982 г.

До края на първото полувреме австралийците опитаха натиск, но не се възползваха от няколко добри възможности. Вместо това те получиха второ попадение малко след почивката - разписа се капитанът на перуанците Пауло Гереро, който участва на шампионата след дълга съдебна битка и временна отмяна на наказанието му за допинг.

stat